OVO MOŽETE, STVARNO: Evo šta se dogodi u tijelu ako dnevno prohodate 800 metara više...

 .
Hodanje je najjednostavnija fizička aktivnost, ali dobrobiti hodanja često znamo potcijeniti; Prohodate li svaki dan samo 800 metara više, u vašem tijelu dogodit će se značajne promjene, odlične za zdravlje.

 

Da biste uspješno kontrolirali tjelesnu težinu i održavali zdravlje, dnevno biste trebali prohodati oko 10.000 koraka. Ta brojka čini se velikom, naročito ako imate uredski posao i mnogo vremena provodite u automobilu. No, spasa ipak ima.

 

Stručnjaci, naime, ističu da je i samo 1.000 koraka više dnevno dovoljno da se u tijelu dogode značajne promjene. Hiljadu koraka iznosi, otprilike, 800 metara, što je brojka koju bi svako mogao zadovoljiti, bitno je samo da tih dodatnih 800 metara prohodate baš svaki dan i rezultat neće izostati. Neki od lakih načina kako da više hodate je parkiranje automobila na najdaljem mjestu od posla, hodanje dok razgovarate na mobitel te šetanje do kolege umjesto slanja maila.

 

Doznajte kojih je to pet promjena koje se dogode u tijelu ako svaki dan prohodate 800 metara više, odnosno ako napravite 1.000 koraka više:

 

1. Srce će se manje naprezati

I najmanja promjena iz sjedilačkog načina života u bavljenje i najjednostavnijom fizičkom aktivnošću, kao što je hodanje, znatno poboljšava zdravlje te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kretanje omogućava mišićima da jače "pumpaju" krv kroz tijelo, čime se smanjuju otkucaji srca pa srce radi u normalnijem ritmu. Kratkim testom doznajte koliko je doista zdravo vaše srce.

 

2. Smanjuje se rizik od moždanog udara

 

Povećanje fizičke aktivnosti direktno umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontroliranju krvnog pritiska, što dodatno smanjuje rizik od moždanog udara. Znači, dvostruki dobitak!

 

3. Lakše mršavite i poboljšava se nivo holesterola

 

Hodanjem možda nećete brzo smršavjeti, ali nakon nekog vremena vidjet ćete rezultate. Prve rezultate možete vidjeti nakon, otprilike, 10 sedmica (čak i ako ste zadržali nezdrave navike, odnosno ako ste u životnim navikama promijenili samo količinu hodanja). Imate li visok nivo lošeg holesterola, 1.000 koraka više dnevno dovoljno je da to promijeni. Više kretanja potiče sagorijevanje holesterola i drugih lipida u krvotoku koji bi, inače, mogli oštetiti krvne žile. Otkrijte i trik kojim ćete istopiti 20 posto više kalorija dok hodate.

4. Manje ćete biti pod stresom

 

Kratka, brza šetnja možda je i najbolji način da razbistrite glavu i riješite se stresa. Naime, dok se krećete, tijelo proizvodi hemikalije endorfine, odgovorne za dobro raspoloženje, te se istovremeno smanjuje nivo kortizola, hormona stresa zbog kojeg se možete osjećati loše i zbog kojeg se povećava rizik od mnoštva mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema.

 

5. Kosti će vam ojačati

 

Bilo kakva aktivnost u kojoj su kosti pod pritiskom težine tijela, pridonosi jačanju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. To se događa zbog toga što se kosti pri nošenju težine tijela više naprežu i na taj način jačaju. Takav pritisak na kosti, također, potiče stvaranje novih ćelija u kostima.

Izvor: