Hodanje ima mnogobrojne dobrobiti za vaše tijelo

hodanje
Prohodate li svaki dan samo 800 metara više, u vašem tijelu dogodit će se znatne promjene odlične za zdravlje.

 

Hodanje je najjednostavnija fizička aktivnost, no dobrobiti hodanja često znamo podcijeniti. Prohodate li svaki dan samo 800 metara više, u vašem tijelu dogodit će se znatne promjene odlične za zdravlje. Da biste uspješno kontrolirali tjelesnu težinu i održavali zdravlje, dnevno biste trebali prohodati oko 10.000 koraka.

Stručnjaci ističu da je i samo 1000 koraka više dnevno dovoljno da se u vašem tijelu dogode značajne promjene. Hiljadu koraka iznosi otprilike 800 metara, što je brojka koju bi svatko mogao zadovoljiti, bitno je samo da tih dodatnih 800 metara prohodate baš svaki dan i rezultat neće izostati.

Neki od lakih načina kako da više hodate jesu parkiranje automobila na najdaljem mjestu od posla, hodanje dok razgovarate na mobitel te šetanje do kolege umjesto slanja maila.

Doznajte kojih je to 5 promjena koje se dogode u tijelu ako svaki dan prohodate 800 metara više, odnosno napravite 1000 koraka više:

Srce će se manje naprezati
I najmanja promjena iz sjedilačkog načina života u bavljenje i najjednostavnijom fizičkom aktivnošću kao što je hodanje znatno poboljšava zdravlje te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kretanje omogućava mišićima da jače “pumpaju” krv kroz tijelo, čime se smanjuju otkucaji srca, pa srce radi u normalnijem ritmu.

Smanjuje se rizik od moždanog udara
Povećanje fizičke aktivnosti direktno umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontroliranju krvnog tlaka, što dodatno smanjuje rizik od moždanog udara. Znači, dvostruki dobitak!

Lakše mršavite i poboljšava se razina holesterola
Hodanjem možda nećete brzo smršavjeti, ali nakon nekog vremena vidjet ćete rezultate. Prve rezultate možete vidjeti nakon otprilike 10 sedmica (čak i ako ste zadržali nezdrave navike, odnosno ako ste u životnim navikama promijenili samo količinu hodanja). Imate li visoku razinu lošeg holesterola, 1000 koraka više dnevno dovoljno je da to promijeni. Više kretanja potiče sagorijevanje holesterola i drugih lipida u krvotoku koji bi inače mogli oštetiti krvne žile.

Manje ćete biti pod stresom
Kratka, brza šetnja možda je i najbolji način da razbistrite glavu i riješite se stresa. Naime, dok se krećete, tijelo proizvodi hemikalije endorfine odgovorne za dobro raspoloženje te se istovremeno smanjuje razina kortizola, hormona stresa zbog kojeg se možete osjećati loše i zbog kojeg se povećava rizik od mnoštva mentalnih i fizičkih zdravstvenih problema.

Kosti će vam ojačati
Bilo kakva aktivnost u kojoj su kosti pod pritiskom težine tijela pridonosi jačanju kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. To se događa zbog toga što se kosti pri nošenju težine tijela više naprežu i na taj način jačaju. Takav pritisak na kosti također potiče stvaranje novih stanica u kostima.