Imate česte glavobolje? Uzrok bi mogla biti jedna od ovih namirnica

glavobolje
Glavobolje, uključujući i migrene, mogu biti izuzetno neugodne i ometajuće, a ponekad se mogu pojaviti i nakon konzumacije određenih namirnica.

 

Dok neke osobe mogu jesti te namirnice bez problema, druge mogu doživjeti glavobolje kao odgovor na njihovu konzumaciju.

Prominentni neurolog i specijalist za bolove iz Northwell Health Physician Partners Neuroscience Instituta u New Yorku, Noah L. Rosen, ističe da je ovakva reakcija sasvim uobičajena, posebno kod osoba koje pate od migrena. Razmotrimo koje su to namirnice koje su povezane s pojavom glavobolja.

 

Čokolada

Čokolada je često bila na meti sumnje kao uzrok glavobolja, ali neurolog Rosen tvrdi da je situacija složenija nego što se čini. Osobe koje pate od migrena često doživljavaju povećanu glad i žudnju za hranom prije nego što glavobolja započne.

To znači da konzumacija čokolade može biti posljedica nadolazeće migrene, a ne njen uzrok.

 

Vino i druga alkoholna pića

Vino, posebno bijelo i crveno, sadrži sulfit, koji se koristi kao konzervans. Sulfiti su potencijalni okidač za migrene, što znači da alkoholna pića, uključujući vino, mogu izazvati glavobolje kod nekih osoba.

Također, alkohol povećava protok krvi u mozgu i može dovesti do dehidracije, što može pogoršati glavobolje.

 

Kafa

Umjerena konzumacija kofeina može pomoći u ublažavanju glavobolja, ali pretjerivanje s kofeinom može povećati osjetljivost na glavobolje.

Istraživanja su pokazala da bi osobe s migrenom trebale ograničiti dnevni unos kofeina na 200 miligrama i konzumirati ga svakodnevno u isto vrijeme kako bi smanjile rizik od glavobolja.

 

Prerađeno meso

Iako nema mnogo istraživanja koja izravno povezuju prerađeno meso s glavoboljama, nitrati koji se koriste kao konzervansi u ovim proizvodima mogu proširiti krvne žile i potencijalno uzrokovati glavobolje kod nekih osoba.

 

Hrana s MSG-om

Mononatrijev glutamat (MSG), često prisutan u raznim namirnicama, uključujući sojin sos, može izazvati glavobolje i probavne smetnje. Ovaj sastojak prirodno se pojavljuje u mnogim namirnicama te se često koristi kao dodatak jelima.

 

Hladni proizvodi

Neki ljudi doživljavaju glavobolje nakon što konzumiraju hladne proizvode poput sladoleda. Ali, pravi uzrok je reakcija na hladnoću. Doktori preporučuju da ovakve proizvode jedete polako kako biste izbjegli nagli šok organizma.

Važno je napomenuti da reakcije na hranu mogu varirati između pojedinaca. Ako primijetite da određene namirnice često izazivaju glavobolje, može biti korisno voditi dnevnik prehrane kako biste identifikovali potencijalne okidače i konsultovati se s doktorom radi daljnjih savjeta i preporuka.