iPhone sada otključava BMW-ove automobile

bmw
Apple predstavlja novi iOS 14 u okviru kojeg je nova tehnologija tzv. digitalnog ključa.


Apple predstavlja novi iOS 14 u okviru kojeg je nova tehnologija tzv. digitalnog ključa.

Ova korisna funkcija omogućava vlasnicima iPhone telefona i pametnih satova da putem njih otključa i starta automobil. Koristi NFC tehnologiju, a zasad je poznato kako će dodirom ekrana na telefonu moći otključati pojedini model automobila, a kad se uređaj odloži u pretinac, ista tehnologija će omogućavati startanje motora.

Tehnologija će premijeru imati ove godine, i to na pojedinim BMW-ovim modelima. U BMW-u otkrivaju kako će vlasnik automobila moći dati dopuštenje za korištenje vozila na ovaj način maksimalno petorici korisnika. Također, svakom korisniku će vlasnik kao administrator moći odrediti s kolikom snagom motora će moći raspolagati, a između ostalog će moći limitirati maksimalnu brzinu ili pak glasnoću audiosustava. 

Ako se pitate što će se dogoditi ako se, primjerice, iPhone isprazni i ugasi, stvari su vrlo jasne. Digitalni ključ nastavit će funkcionirati još pet sati. Iz BMW-a obavještavaju kako će se usluga digitalnog ključa omogućavati kupcima njihovih automobila proizvedenih nakon 1. srpnja ove godine, a nudit će se u 45 zemalja. Sustav je kompatibilan s novim iPhone uređajima te Apple Watch Series 5 satovima.

Ovdje suradnja dva giganta ne staje pa tako najavljuju skoru implementaciju funkcije pronalaženja optimalne rute za električna vozila. Koristit će Apple Maps, a u obzir će uzimati doseg vozila i raspored punionica. Premijera tehnologije bit će na modelu i4.

bmw
Izvor: