Isplati li se kupiti vozilo koje je korišteno u rent-a-caru?

.
Kupovina vozila koje je bilo u dugoročnom najmu u okviru rent-a-car usluge nosi sa sobom nekoliko prednosti, ali i mana. Takav automobil je dostupan po cijeni potencijalno nižoj od tržišne, ali sa sobom nosi veću kilometražu i nemar koji nastaje korištenjem više različitih vozača.

 

Kada su u pitanju automobili koji su služili u rent-a-car agencijama, stručnjaci kažu da su predrasude ključni aspekt koje treba uzeti u obzir kako bi kupac donio odluku o ovoj opciji.

Kupovina automobila po isteku leasing ugovora znači obično "pazar" vozila koje je prvenstveno korišteno za dugoročni najam. Takav automobil je obično održavan prema specifikacijama proizvođača, što je značajna prednost jer su vozila obično dobro održavana i ažurirana u pogledu održavanja. Međutim, to uvijek nije slučaj i važno je procijeniti nekoliko čimbenika, uključujući obavezno održavanje, prije nego što se kupac odluči za ovakvo vozilo.

 

Detaljna provjera kao obavezan preduslov

Posjeta servisu i detaljan pregled nikada ne može škoditi. Auto koje je bilo u najmu prešlo je mnogo više kilometara nego auto koje je bilo u privatnom vlasništvu. Takvi auti prolaze kroz više ''ruku'' i nemarni korsnici znaju ostaviti traga za sobom u vidu oštećenja koja ne mogu lako biti sanirana, pogotovo u enterijeru. Zato su detaljna provjera trenutnog stanja automobila i servisne historije obavezni pri pregledu na kojem se može ustanoviti postoji li značajna istrošenost ili mehanički problemi koji možda nisu vidljivi na prvi pogled.

Ako ste zadovoljni stanjem vozila, preporučljivo je uporediti cijene sličnih automobila na tržištu rabljenih vozila. Računajte da rent-a-car vozilo, zbog veće kilometraže i pokoje nesanirane ogrebotine više, u pravilu treba koštati manje, to vam može pomoći da budete sigurni u finalno sklapanje ugovora.

Ako ste dijelom zadovoljni sa stanjem i performansama, a vidite potencijal u vozilu, obavezno pregovarajte o cijeni. Ovakav auto se može dobiti po nižoj cijeni od tržišne, a ako ima dodatnih anomalija cijena se uvijek može dodatno spustiti.

 

Šta su prednosti, a šta mane?

Prvi adut je poznata historija održavanja, jer automobili u najmu obično imaju potpunu i transparentnu historija održavanja. Također, leasing kompanije osiguravaju da se vozila održavaju prema fabričkim intervalima kako bi se izbjegli problemi i održala njihova prodajna vrijednost. No, i ovdje treba biti oprezan, jer kad auti izađu iz garancije, održavanje se preseljava u privatne servise i često nema evidencije.

S obzirom da se rentani automobili moraju održavati u dobrom stanju kako bi se ispunili ugovori, ova su vozila obično u boljem stanju od ostalih rabljenih automobila koji su možda manje rigorozno održavani. Ali, to također nije uvijek slučaj i sve zavisi od korisnika do korisnika.

Drugi veći adut je konkurentna cijena nakon razdoblja korištenja. To je zato što cijena uzima u obzir akumuliranu kilometražu i prethodnu eksploataciju, što može rezultirati boljom ponudom i ujedno kupovinom u usporedbi s novim ili rabljenim vozilima na tržištu.

 

Isplati li se kupovina ovakvih automobila?

Ako vozilo ispunjava očekivanja u pogledu stanja, voznih osobina, pređene kilometraže i na kraju cijene, ne treba biti previše skeptičan. Ključno je provesti temeljitu provjeru i razmotriti i prednosti i potencijalne nedostatke. Ako je automobil u dobrom stanju i cijena je odgovarajuća, ova vam opcija može dati najbolje od oba svijeta, a to se temelji na tome da je to pouzdano vozilo po nižoj cijeni od novog ili drugog rabljenog vozila automobila.

Na kraju, većina relativno mladih vozila koje pronalazimo na placevima polovnjaka su uglavnom bili u najmu širom Evrope. Njihovo dobro stanje je dijelom vraćeno nakon tretmana farbanja, poliranja, dubinskog pranja i rješavanjem drugih nedostatka kako bi kupac psihološki dobio sliku "novog" auta po značajno nižoj cijeni.