Istraživanje otkrilo koje voće i povrće ženama najviše pomaže u gubitku kilograma

.
ČINJENICA je da je ključ uspješnog gubitka kilograma zdrava prehrana. No, koje od otprilike 3097 poznatih voća i povrća na planeti su najučinkovitije u gubitku kilograma, posebno kod žena? Prema metaanalizi studije mršavljenja koju je proveo časopis Nutrients, postoji odgovor na to pitanje.

 

Istraživači su otkrili da je povećavanje unosa određenih vrsta voća i povrća povezano s dugoročnim gubitkom kilograma tijekom četverogodišnjeg razdoblja. 

 

1. Karfiol

Za žene od 46 do 51 godine karfiol je povezan s trajnim gubitkom kilograma tijekom promatranog četverogodišnjeg razdoblja. Kada su u pitanju žene u dobi od 33 do 40 godina, ovo povrće je zauzelo treće mjesto. Karfiol ima razne zdravstvene beneficije, uključujući vitamine C, B i K.

 

2. Tikvice

Drugoplasirane u kategoriji povrća među ženama obje dobne skupine bile su tikvice.

 

3. Mahune

Mahune su bogate vitaminima (C, K i A), karotenoidima, antioksidansima i vlaknima te su zauzele treće mjesto za žene od 46 do 51 godine, iako su na posljednjem mjestu u prvih 10 vrsta povrća povezanih s gubitkom kilograma za žene od 33 do 40 godina. 

 

4. Paprike

Nije tajna da vam ljuta paprika može pomoći da spalite masnoće. Konzumacijom paprika možete unijeti do tri puta više od dnevne preporučene količine vitamina C, koji pomaže regulirati hormone stresa u vašem tijelu povezane sa skladištenjem masnoće na trbuhu.

 

5. Celer

Puna šalica celera sadrži tek skromnih 14 kalorija, zato ne čudi što se našao na ovom popisu.

 

6. Mrkva

Mrkva je nevjerojatan izvor beta-karotena, a u šalici sirove mrkve nalazi se 184 posto dnevne vrijednosti vitamina A.

7. Zeleno lisnato povrće

Nije tajna da kelj, zelena salata, blitva, kupus, špinat, radič i druge vrste zelenog lisnatog povrća zaslužuju mjesto na ovom popisu.

 

8. Prokulice

Prokulice su siromašne kalorijama, ali bogate vlaknima, vitaminima i antioksidantima.

 

9. Brokula

Za žene od 33 do 40 godina brokula je povrće koje je najviše povezano s kontinuiranim gubitkom kilograma.

 

10. Borovnica

Ova slatka i ukusna superhrana, koja je prepuna vlakana i hranjivih sastojaka, bila je voće koje je najviše povezano s kontinuiranim gubitkom kilograma tijekom četverogodišnjeg razdoblja među svim anketiranim ženama.

 

11. Suhe šljive

Iako su relativno kalorične, suhe šljive su prepune vitamina (A, K, B2, B3, B6), vlakana i kalija.

 

12. Jabuke i kruške

Studija za studijom pokazala je neporecive učinke jedenja jabuka. U međuvremenu, i kruške su zaslužile mjesto na ovom popisu. Osim što su bogate hranjivim tvarima, poznato je da pomažu u jačanju zdravlja vaših crijeva i djeluju protuupalno.

 

13. Jagode

Ukusna jagoda prekrasan je izvor vitamina C, kalija i vlakana.

14. Grožđe

Grožđe je jedna od najzdravijih vrsta voća. Crvene i ljubičaste sorte zapravo sadrže resveratrol, moćan antioksidans koji pomaže ojačati vašu obranu od srčanih bolesti.

 

15. Avokado

Omiljeno voće Instagrama idealna je hrana za mršavljenje. Konzumirajući avokado, povećat ćete unos vlakana, smanjiti rizik od srčanih bolesti, poboljšati zdravlje očiju i počastiti svoje tijelo punom dozom od otprilike 20 vitamina, minerala i antioksidansa.

 

16. Grejpfrut

Studija objavljena u časopisu Metabolism otkrila je kako jedenje pola grejpa prije obroka može pomoći u smanjenju masnoće na trbuhu, smanjenju razine kolesterola i smanjenju obujma struka.

 

17. Banana

Banane vam mogu pomoći u izgradnji vitkih mišića, poboljšanju raspoloženja, smanjenju stresa, spavanju, reguliranju krvnog tlaka, osjećaju sitosti, smanjenju razine lošeg kolesterola, poboljšanju zdravlja crijeva i zdravlja kostiju, piše Eat This, Not That.

 

18. Narandže

Prvak u izvoru vitamina C, s 88 posto preporučene dnevne doze koja se nalazi u jednoj porciji od 100 grama, naranče su također dobar izvor vlakana i kalija, a bogate su limonoidima citrusa koji pomažu u borbi protiv raka.

Izvor: