Izbjegnite ove tri namirnice i smanjite rizik od bolesti srca

č

Bolest srca vodeći je uzrok smrti u Sjedinjenim Državama i mnogim drugim državama svijeta. Statistički podaci su zapanjujući, a ako ste se ikada osjećali preopterećeno dok ste istraživali šta možete učiniti za poboljšanje zdravlja srca, niste jedini. dobre vijesti? Ne morate vježbati tri sata dnevno i jesti isključivo ribu i hranu biljnog porijekla da biste održali svoje srce zdravim. Nekoliko jednostavnih korekcija u ishrani može puno pomoći.


Jedna od najlakših stvari koje možete učiniti jest izbaciti (ili strogo ograničiti) određene namirnice koje su posebno teške vašem srcu. Ovdje kardiolozi i nutricionist raspravljaju o tri namirnice koje biste trebali što prije izbaciti iz svoje prehrane i što umjesto toga jesti.

Crveno meso i mesne prerađevine
Stručnjaci se slažu: ako želite dobro brinuti o svom srcu, slaninu biste trebali sačuvati za posebne prilike ili je potpuno izbaciti iz prehrane.

“Način na koji se slanina pravi može dovesti do štetnih učinaka na zdravlje srca”, rekla je Michelle Routhenstein, preventivna kardiološka dijetetičarka-nutricionistica.

“Proces sušenja slanine s natrijevim nitritom i njegov visok sadržaj natrija može povisiti krvni tlak, dok spojevi nastali tokom kuhanja, poput policikličkih aromatskih ugljikovodika i heterocikličkih amina (HCA), doprinose upali i oštećenju krvnih žila, zajedno povećavajući rizik bolesti srca”, dodaje stručnjakinja.

Iako je slanina najveći krivac, dr. Saman Setareh-Shenas, kardiolog u Cedars-Sinai, rekao je da bi svako ko jede imajući na umu zdravlje srca trebao biti oprezan s prerađenim mesom općenito, kao i s crvenim mesom.

“Ljudi koji jedu hranu bogatu crvenim mesom, posebno one s visoko prerađenim mesom, povezani su s većom pojavnošću i smrtnošću od kardiovaskularnih bolesti te pretilošću”, rekao je Setareh-Shenas. “Sastojci koji se koriste za izradu ove hrane uključuju natrij i nitrite. Slanina je posebno bogata soli, zasićenim mastima, holesterolom, hem željezom, policikličkim aromatskim ugljikovodicima i heterocikličkim aminima”.

Bijeli kruh
“Bijeli kruh, sa svojim visokim glikemijskim indeksom i nedostatkom hranjivih tvari i vlakana u usporedbi s integralnim žitaricama, može dovesti do brzih skokova šećera u krvi, inzulinske rezistencije i debljanja, što sve povećava rizik od srčanih bolesti i povezanih komplikacija.” rekla je Routhenstein.

Dr. Daniel Luger, preventivni kardiolog na Medicinskom centru Sveučilišta Rush u Chicagu, ponovio je isto.

“Svi rafinirani ugljikohidrati povećavaju razinu glukoze i triglicerida u cirkulaciji”, rekao je. “Bijeli kruh je lišen svih zdravih vlakana i hranjivih tvari. Ono što je ostalo je čisti šećer”.

“Kada gledate popis sastojaka, ono želite vidjeti jeste da je prvi sastojak naveden kao integralni (integralna pšenica, integralno zrno itd.)”, rekao je Luger. “U idealnom slučaju, kada gledate popis sastojaka želite vidjeti samo nekoliko sastojaka i da možete prepoznati koji su to sastojci”.

Pomfrit
Posebno poražavajuća vijest je da vam pomfrit ne čini nikakvu uslugu.

“Kada se hrana prži, njezin se nutritivni sadržaj mijenja – hrana gubi vodu i uzima masnoću”, objasnio je Setareh-Shenas. “Posebno u slučaju pomfrita, ulje se često ponovno koristi, što dovodi do gubitka nezasićenih masti i povećanja transmasti. Prženi krompirići također su preliveni s puno soli, a visok unos natrija povezan je s visokim krvnim tlakom i povećanjem srčanih bolesti”.

Redovna konzumacija pržene hrane općenito, dodao je, povezana je s povećanjem koronarne bolesti srca, visokog krvnog tlaka i pretilosti.

Šta biste trebali jesti?
Znate šta ne biste trebali jesti. Ali koja hrana može poboljšati zdravlje srca?

“Toplo preporučujem povećanu konzumaciju mahunarki poput leće, slanutka i graha”, rekao je Luger. “Mahunarke su bogate zdravim vlaknima i pomažu u poboljšanju sitosti, reguliraju rad crijeva i hrane zdrave crijevne bakterije. Također, mahunarke se lako mogu napraviti u rinfuzi i izvrsne su za obroke tokom sedmice”.

Ako možete ubaciti lanene sjemenke i bademe u svoju prehranu, Routhenstein je preporučio da to učinite.

“Ova hrana sadrži lignane koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva koja podržavaju zdravlje srca smanjujući oksidativni stres i upalu”, rekla je. “Ovi spojevi, uz druge hranjive tvari kao što su vitamin E, alfa-linolenska kiselina i magnezij, pridonose poboljšanju razine holesterola, regulaciji krvnog tlaka i zdravlju krvnih žila, zajedno nudeći kardioprotektivne prednosti”.

Kada je riječ o žitaricama, odabir pravih je ključan, prema Routhenstein.

“Kvinoja i kruh od integralnog zrna pšenice izbor su zdrav za srce zbog svog bogatog profila hranjivih tvari, uključujući vlakna, fosfor, cink, biljne proteine i antioksidanse, koji zajedno snižavaju LDL holesterol i smanjuju rizik od srčanih bolesti”, rekla je. “Njihov visok sadržaj vlakana regulira razinu šećera u krvi i podržava zdrava crijeva, pridonoseći cjelokupnom zdravlju srca”.

Održavanje zdravog srca je cjeloživotno putovanje, a prehrana je samo dio slike. Osim toga, Routhenstein, Luger i Setareh-Shenas naglasili su i važnost redovne tjelovježbe i izbjegavanja navika poput pušenja.