Izvori energije: Sedam duhovno-produktivnih navika za svaki dan

h

Razvijanje sljedećih 7 duhovno-produktivnih navika predstavlja suštinu putovanja ka ljubavi Uzvišenog Gospodara i uvećanja našeg imana, inšallah.

Smatramo da su navedene aktivnosti od duhovno-esencijalne važnosti za svakog produktivnog muslimana.

 1. Klanjanje dobrovoljnih (sunnet) namaza prije i/ili nakon obaveznih (farz) namaza

Znamo da je klanjanje samo obaveznih (farz) namaza mnogo lakše, ali ako malo razmislimo o nagradama koje propuštamo ne klanjajući dobrovoljne (sunnet) namaze, svako od nas će se potruditi da ih više ne izostavlja. Sticanje navike klanjanja istih nije proces koji se može ostvariti preko noći. Međutim, dobrovoljni (sunnet) namaz će vremenom postati sastavni dio vašeg svakodnevnog obaveznog (farz) namaza i klanjanje istog neće izgledati potpuno bez dobrovoljnog namaza.

2. Spominjanje Allaha tebareke ve te’ala nakon namaza (zikr)

Kao što smo već rekli, žurno napuštanje džamije nakon obaveznog (farz) namaza je mnogo lakše i jednostavnije, ali budimo iskreni i priznajmo da za zikr poslije namaza nije potrebno više od 5 do 10 minuta. Jedna od najpopularnijih zbirki dova u kojoj se između ostalog, mogu pronaći i dove koje se uče poslije namaza jeste Hisnul Muslim (Zaštita svakog muslimana). Učenje navedenih dova (zikra) će obogatiti vaše duhovno iskustvo namaza.

3. Jutarnje/večernje spominjanje Allaha tebareke ve te’ala (zikr)

Postoji veliki broj dova koje je poslanik Muhammed salallahu alejhi ve sellem izgovarao prije izlaska i poslije zalaska sunca. Navedene dove ublažavaju stres, uvećavaju energiju i čine dane i večeri svakog muslimana koji ih izgovara blagoslovljenim. Ove dove se također mogu pronaći u zbirci dova Hisnul Muslim (Zaštita svakog muslimana).

4. Noćni namaz

Tokom ramazana svaki musliman ima priliku prisustvovati prelijepim teravih-namazima. Međutim, nakon ramazana imamo također priliku da zaradimo nagradu za obavljanje noćnog namaza. Ako se prvi put susrećete sa iskustvom noćnog namaza ili ga ne klanjate redovno tokom godine, potrudite se da prisustvujete noćnom namazu u vašem džematu. To će vam pomoći da steknete naviku redovnog klanjanja noćnog namaza tokom godine.

5. Duha-namaz

U ovoj dijelu vam predstavljamo tajnu produktivnog dana: 2 rekata poznata kao duha-namaz kojeg možete klanjati u bilo koje vrijeme od izlaska sunca do trenutka kada sunce dosegne zenit (30 minuta prije podne-namaza). Nagrada ovog namaza je jednaka sadaki koju musliman udijeli za svaki zglob i svaku kost svoga tijela.

6. Spominjanje Allaha tebareke ve te’ala prije spavanja (zikr)

Pretpostavimo da ste imali težak dan, da ste jako umorni i da želite što prije zaspati. Pričekajte! Prije nego što to uradite, odvojite 5-10 minuta kako biste izgovorili odgovarajuće dove (zikr) prije spavanja. Probajte i iskusite lijep san i lakše buđenje na sabah–namaz, inšallah. Spomenute dove možete pronaći u knjizi Hisnul Muslim (Zaštita svakog muslimana).

7. Recitiranje Kur’ana jedan sat dnevno

Broj dnevno pročitanih stranica Kur’ana nije važan u toj mjeri, koliko je važan broj ajeta koje pročitate s razumijevanjem. Ako provedete jedan sat čitajući samo jednu suru s razumijevanjem, to je mnogo korisnije za vas nego brzo iščitavanje velikog broja kur’anskih stranica bez razumijevanja.

Proslijedite ovaj članak svojim najbližima kako bi i oni imali koristi. Sjetite nas se u vašim dovama. Molimo Allaha tebareke ve te’ala da vas nagradi za vaš trud. Amin.