Kako sitne laži mogu naštetiti vašem djetetu?

Djeca
Laganje djeci dok su mala može ne samo stvarati probleme u budućnosti već i utjecati na njih u sadašnjosti. Ako vaša djeca shvate da im se laže, kao na primjer kad im kažete da idu u park, ali umjesto toga završe u liječničkoj ordinaciji, mogla bi razviti probleme s povjerenjem.

 

Laganje može stvoriti anksioznost

Studije su pokazale da anksioznost i laganje idu ruku pod ruku. Osobito kad roditelji lažu svojoj djeci. 

Kao odrasla osoba možete se služiti logikom i shvatiti zašto vam je netko lagao, ali djeca nemaju tu mogućnost.

Može utjecati na vaš odnos s djetetom

Privrženost djece roditeljima često jenjava zbog laži. Kad smo mladi, skloni smo vjerovati u stvari koje nam odrasli govore, a da o tome ne razmišljamo puno. Ipak, kad shvatimo da to nije istina, osjećamo se razočarano i razvijamo probleme s povjerenjem.

Ako vi lažete djeci, veće su šanse da će vaša djeca lagati kad odrastu

Mnoge stvari koje rade naši roditelji oblikovat će osobe u koje ćemo izrasti. To uključuje i laganje. Djeca kojoj su često lagali vjerojatnije će sakriti istinu od svojih roditelja, a možda čak i od vršnjaka u starijoj dobi. 

Umjesto da lažu, roditelji bi trebali pokušati urazumiti svoju djecu. Recimo, objasnite zašto se danas ne mogu igrati u parku i da moraju obaviti neke druge zadatke, ali da će se već sutra ponovno igrati s vršnjacima. Iskrenost i istina se isplate, a u budućnosti, kad ih nešto bude mučilo, vjerojatno će se osjećati dovoljno samopouzdano da svoje probleme podijele s roditeljima.

Teško će se prilagođavati drugima kada odrastu

Laž je često lak izlaz. Ponekad je teško objasniti istinu. No, djeca kojoj se često lagalo osjećaju učinke tih laži tek kad odrastu i moraju se suočiti s nekim psihološkim i socijalnim izazovima. Kad se moraju prilagoditi drugima, obično osjećaju sram i krivnju.

To može utjecati i na njihov karakter. Mogu postati manipulativni i sebični. Nasuprot tome, priznavanje osjećaja djece, nuđenje izbora i zajedničko rješavanje problema obično potiče dobro ponašanje djece, piše Bright Side.

Izvor: