Može li balzam za usne prouzrokovati više štete nego koristi?

Ispucale i suhe usne ne moraju uvijek biti bolna promjena, ali svakako su neugodna. Koliko pomaže balzam za usne u borbi protiv sušenja usana?

Stručnjaci kažu kako balzam za usne nudi samo trenutno olakšanje, a određeni proizvodi mogu donijeti samo više štete.

“Nakon što izlapi vlaga iz sloja kojeg ste nanijeli na usne, one će se još više isušiti”, pojasnila je dr Leah Jacob, dermatolog.

Mnogi se suoče s ovim problemom, posebno tokom zimskih mjeseci, a ljekari uvijek ponavljaju kakvu njegu zahtjeva koža u zimi.

“Svaki dio našeg tijela koji nije pokriven kada je vani hladno i vjetrovito može da trpi zbog toga. Suhe ruke su najčešći problem na koji se ljudi žale jer su obukli veste i jakne drugih rukava, ali nisu stavili rukavice”, kaže dr Augh, dermatolog.

Isti tako rijetko se zaštiti lice, pa iako usne izgledom ne podsjećaju na ostatak kože, vrlo su slične, a razlika je što je koža na njim puno tanja pa zahtijevaju i više njege. Ako usne ližete ili nanosite sloj balzama stvar možete samo pogoršati jer te navike uzrokuju dehidraciju.

Sastojci poput mentola, kiselina ili peperminta mogu usne iritirati i sušiti, a neki ih balzami sadrže. Zbog refleksije, neće vam pomoći niti kod zaštite od sunca, a usne su posebno sklone toj vrsti oštećenja.

Ono što možete raditi za zaštitu usana jeste nanositi debele slojeve balzama, masti sa zaštitnim faktorom ili ruževe za usne koji ga sadrže. Također, važno je unositi vodu u organizam pa konzumirajte dovoljne količine.