Najbrže kiflice: Slane ili slatke, odaberite sami

Kiflice
Iskusne domaćice i ‘žmureći’ znaju da naprave kiflice, ali početnicama je bolje da se oslone na recept. Pripremanje kiflica je zgodan način da se ukućanima obezbijedi topao i ukusan obrok.

Sastojci:

600 g brašna

1/2 kockice kvasca

200 ml mlijeka

1 kašičica šećera

1,5 kašičica soli

1 kesica praška za pecivo

200 ml gustog jogurta

100 ml ulja

Priprema:

U toplom mlijeku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati pecivo, so, ulje, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamijesiti tijesto, uz dodavanje male količine brašna. Treba da se dobije tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto odmah prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podijeliti ga na dva jednaka dijela.

Prvu polovinu tijesta i razviti u veliki, tanki, krug. Debljina ne treba da bude veća od 2 mm. Krug isjeći najprije na četiri dijela, pa svaku četvrtinu isjeći na pet djelova. Znači, dobija se 20 trouglova, od kojih formirate kiflice. Možete ih filovati slanim ili slatkim filom, a veoma su ukusne i prazne. Ponoviti postupak sa drugom polovinom tijesta.

Kiflice poredati u pleh, preko pek papira i ostaviti pola sata da se tijesto ‘odmori’. Za to vrijeme rernu zagrijati na 180 stepeni. Narasle kiflice premazati mješavinom žumanceta i mlijeka i staviti da se peku.

Izvor: