Ovo niko nije očekivao: Šta će nova nadogradnja napraviti od WhatsAppa

.

Najnovija nadogradnja za WhatsApp donosi malo različit način slanja poruka od onog na kojeg smo navikli. Riječ je o opciji pod imenom Channels – dizajniranoj za objave koje se šalju velikom broju ljudi. Metina kompanja ovo naziva ‘privatnim načinom za praćenje bitnog sadržaja’, a kao potencijalnu ciljanu publiku spominje lokalne sportske timove.

Šta je zapravo Kanal? Riječ je nečemu sličnom Twitterovom Feedu, samo bez hrpe odgovora. WhatsApp je očito zaključio da sve vlade, kompanije za prijevoz, brendovi i ostali traže nov način dijeljenja važnih obavjesti, a Kanali bi mogli biti prava stvar za to, piše Verge.

Kanali su isto alat za kreatore, mjesto za sve koji imaju publiku koje može ‘slati tekstualne poruke, fotografije, videe, naljepnice i ankete’. Prema službenoj objavi WhatsAppa, kompanija će u Kanale uvesti i mogućnost plaćanja i monetizacije. Moći ćete pronaći kanale pretraživanjem unutar WhatsAppa u novom imeniku, dok ćete njihove najnvije objave vidjeti u sekciji Status.

WhatsApp također spominje da je vrlo bitan dio nove opcije i privatnost, što znači da se informacije objavljene na kanalima pohranjuju 30 dana i nakon toga brišu. Administratori također mogu blokirati slike ekrana i prosljeđivanja, osiguravši da ono što vidimo na kanalu ostane na kanalu. Kanali nisu enkriptirani na oba kraja, već se više tretiraju kao poruke koje izmjenjujete s dućanima i kompanijama. WhatsApp, doduše, nije rekao da će kasnije kod tih kanala omogućiti opcije za privatnost.

Ovaj potez je samo jedan od Metinih manevara pomoću kojih će aplikaciju za dopisivanje pretvoriti u društvenu mrežu. Prije par mjeseci smo dobili mogućnost korištenja jednog računa na više uređaja, a paralelno razvija opciju privatnog newslettera i sustava za korisnička imena, dodao je opcije za kupovinu i hrpu opcija koje podsjećaju na Facebook.

Kao što je to slučaj sa drugim opcijama WhatsAppa, Kanali će za početak biti mali. Kompanija će opciju pokrenuti sa ‘vodećim globalnim organizacijama, kao i izabranim organizacijama u Kolumbiji i Singapuru’, s time da će značajka prvo biti dostupna samo u tim zemljama. Kasnije će se proširiti i na druge države, što znači da će mogućnost stvaranja kanala postati dostupno većem broju ljudi.

 

 

Izvor: