Pojedine namirnice nikada ne biste trebali kupovati smrznute

namirnice
Ako često kupujete smrznutu hranu u trgovini, bilo zbog pogodnosti ili zato što ste umorni od bacanja svježe hrane, niste jedini.

 

Globalna industrija smrznute hrane velik je posao, a izvješće za 2022. pokazuje da će porasti s 252,19 milijardi dolara u 2021. na 389,90 milijardi dolara do 2030. godine.

Ali prije nego krenete tim hladnim prolazima kako biste pregledali staklene police prepune svega, od povrća do gotovih jela do sladoleda i pita, možda biste željeli čuti što iskusni kuhari imaju za reći.

Oni smatraju da biste trebali izbjegavati kupovati ove smrznute namirnice.

 

Nemasne bjelančevine

Dok stvaranje zaliha smrznute ribe, plodova mora i pilećih prsa može poslužiti za nekoliko budućih obroka, Shawn Matijevich, vodeći kuhar online kulinarskih umjetnosti na Institutu za kulinarsko obrazovanje (ICE), preporučuje da se klonite ovih artikala.

"Bilo koja vrsta proteina, zapravo, kad ga zamrznete, razbije stanične stijenke proteina i sva voda na neki način iscuri iz njega. Tako da završite s nečim što je puno suhlje nego što bi inače bilo, tako da tekstura nije sjajna", ističe.

No, kuhar napominje da suhoća nije toliko primjetna kod proteina s većim udjelom masti poput brancina.

 

Bilje

Dana Bujalski, kuharica za pripremu obroka kod kuće i male zabave, voli koristiti začinsko bilje kako bi oživjela obroke koje priprema za sebe i svoje klijente. Međutim, ne bi se usudila kupiti smrznuto bilje.

"Mislim da začinsko bilje uvijek naglašava vaša jela, pogotovo kada je svježe. Lično čak ni sušeno začinsko bilje ne volim previše", kaže ona.

Smrznuto začinsko bilje izgleda kao da je nasjeckano i zatim smrznuto na male kockice. Uvijek sam se pitala ko ih kupuje!

"Ne želite potrošiti novac na svježe začinsko bilje? Pokušajte ih uzgojiti u svojoj kući kako biste ih mogli koristiti kad vam zatreba", predložila je Bujalski.

 

Hljeb

Iako bi vam dobro došli smrznuti proizvodi od tijesta koje možete ispeći kod kuće, Bujalski kaže da bi izbjegavala smrznuti gotovi hljeb.

"Konzistencija se mijenja kada se hljeb zamrzne. Ako ste ljubitelj peciva, ne možete dobiti ništa bolje od svježeg", dodaje.

 

Jagode

Sezona jagoda traje od maja do jula. Dakle, ako imate recept koji zahtijeva jagode, ali nisu u sezoni, ne kupujte smrznute.

"Jagode, zbog svoje porozne prirode, postanu prezasićene vodom i doslovno se raspadnu kada se zamrznu. Ne preporučujem korištenje smrznutih jagoda čak ni u smoothiejima. Previše tekućine i kaše. Isto vrijedi za recepte za kolače s jagodama", dodaje.

Uvijek je dobra ideja kupovati voće kada je u sezoni, uključujući i jagode. Ali ako ih ipak želite kupiti ili već imate vrećicu smrznutih jagoda u zamrzivaču, razmislite o tome da od njih napravite kompot.

"Kompoti se mogu koristiti za prelijevanje palačinki ili u slasticama", kaže instruktorica kuhara Sarah Gunderson.