Škola fotošopirala fotografije 80 učenica kako bi im sakrili grudi

.

SREDNJA škola našla se na udaru kritika zbog fotošopiranja fotografija učenica u godišnjaku. Kako piše The New York Times, najmanje 80 učenica Srednje škole Bartram Trail uočilo je da su njihove fotografije retuširane kako bi im se izrezala ili uklonila prsa.

Dodatni nemir u cijeli slučaj unijela je činjenica da ni jedna fotografija muških učenika, uključujući i onu na kojoj su pozirali odjeveni u kupaće gaćice, nije uređivana ili izmijenjena na bilo koji način.  

"U godišnjak se ne uključuju fotografije kojima se na bilo koji način krši kodeks ponašanja učenika", izjavila je glasnogovornica školskog okruga Christina Langston. 

I utvrđeno je da u Kodeksu ponašanja učenika školskog okruga St. Johns stoji da se "sve fotografije, kao i pojedinačne fotografije učenika, mogu digitalno prilagoditi ako nisu u skladu s Kodeksom ponašanja". 

Ogorčeni roditelji i učenici sada traže ispriku. 

"Moraju prepoznati da su ovim potezom zapravo potaknuli djevojke da se srame svog tijela", smatra 15-godišnja Riley O’Keefe.

Škola je u međuvremenu obećala puni povrat novca svima koji su nezadovoljni svojom fotografijom u godišnjaku. A ovo nije prvi slučaj škole Bartram Trail koji je odjeknuo u javnosti. U ožujku 2021. nekoliko učenika je izrazilo nezadovoljstvo nakon što je osoblje škole na hodnicima opominjalo određene djevojke zbog kršenja pravila odijevanja. U znak protesta brojni učenici su odjenuli haljine i suknje.

Izvor: