Smršala je 16 kg u šest mjeseci- evo super savjeta

.
RACHEL HOSIE je početkom 2019. godine odlučila da želi poboljšati svoj odnos s hranom, pokušati prestati s prejedanjem i smršavjeti. Tijekom prvih šest mjeseci te godine izgubila je 16 kilograma i održala svoju mišićnu masu, spustivši postotak tjelesne masnoće s 30 posto na 17 posto.

Istraživanja pokazuju da je teško smršavjeti i zadržati te rezultate. Jedna meta-analiza nekoliko studija o mršavljenju otkrila je da se više od 50 posto izgubljene tjelesne težine vrati unutar dvije godine, a taj broj se penje na 80 posto nakon pet godina.

"Zadržala sam svoje rezultate posljednje tri i pol godine i nadam se da ću tako i nastaviti jer se osjećam dobro, snažno, zdravo i sretno u svom tijelu. Nekoliko je lekcija koje sam naučila na tom putu", rekla je.

Polagano mršavljenje je održivije

Mršavljenje nastupa kad se postiže kalorijski deficit. Kad je smršavjela, nije pretjerano ograničila niti izbacila nijednu skupinu namirnica i dosta dana nije uopće postizala kalorijski deficit. To je značilo da je mršavjela sporije, ali bilo joj je lakše izdržati jer se mogla držati svog načina života bez osjećaja zakinutosti.

Održavanje rezultata iziskuje nastavak istog načina života

Nećete održati gubitak težine ako se ne možete pridržavati svoje rutine dugoročno. To znači da ne biste trebali pokušavati s beskrajnim kardio vježbanjem ili rigoroznim ograničenjima u prehrani. "Znala sam da ću vratiti izgubljene kilograme ako se vratim starom načinu života pa sam promijenila način razmišljanja prema hrani i tjelovježbi.

Prije sam razmišljala o hrani kao o dobroj ili lošoj, ali sam naučila da nijedna hrana nije sama po sebi loša i da se sve može uklopiti u zdravu prehranu. Prakticirala sam treninge koje volim, a odlazak u teretanu dio je moje rutine jednako kao i pranje zuba. Jedina promjena koju napravim kad izađem iz faze mršavljenja jest da jedem malo više iste hrane", rekla je.

Proteini su ključni

Prehrana visokoproteinskim namirnicama odigrala je veliku ulogu u gubitku masnoće i njenom održavanju.

Proteini imaju mnogo prednosti:
- zasićuju vas brže i na dulje vremena
- imaju veći toplinski učinak hrane od masti i ugljikohidrata, što znači da tijelo koristi više energije za njihovu probavu
- pomažu vam zadržati mišiće dok gubite masno tkivo
- pomažu mišićima da se oporave nakon vježbanja

Težina može varirati i dalje

"Moja težina je išla gore-dolje za oko 4 kilograma otkako sam prvi put smršavjela.
Postoje razdoblja kada putujem ili se više družim i zabavljam pa se opustim u prehrani, a manje treniram", rekla je.

"Ali sada znam da ako se malo udebljam, to nije velika stvar, mogu se obuzdati i skinuti višak masnoće nakon toga. To me sprječava da brinem o promjenama na svom tijelu", objasnila je.

Pogreška je previše oslanjati se na vagu

Broj na vagi može varirati iz dana u dan. "Često ću se vagati ujutro nakon obilnog obroka i biti dva kilograma teža nego dan prije. Ali znam da je to težina vode, a ne mast", vjeruje ona.

Ne morate zauvijek pratiti kalorije

Brojenje kalorija nije za svakoga, ali pomoglo joj je da nauči dozirati veličinu porcije i da prestane demonizirati hranu. To je alat kojemu se može vratiti ako želi. Ipak, to nije nešto što bi radila dugoročno i ne treba to raditi da bi održala svoju težinu, kako kaže.

Pomaže imati više mišićne mase

Imati više mišićne mase podiže bazalni metabolizam, što znači da sagorijevate malo više kalorija u mirovanju. "Što sam više mišića imala, otkrila sam da se moja težina manje mijenjala kad sam se vagala nakon, recimo, tjedan dana odmora", rekla je.

Samo vježbanje nije dovoljno

Istraživanja sugeriraju da vježbanje može pomoći pri mršavljenju i održavanju rezultata, ali samo vježbanje neće spriječiti ponovno dobivanje na težini ako se vratite pretjerivanju s hranom jer se tijekom vježbanja sagorijeva manje kalorija nego što ljudi misle.

"Konstantno sam vježbala pet godina, ali kad prođem kroz razdoblja u kojima jedem dosta više, udebljam se. I volim puno hodati jer me to pokreće bez pojačavanja gladi kao što to često čini intenzivniji kardio trening", zaključila je, kako piše Insider.