fbpx Šta vas može zasititi i zaštititi

Šta vas može zasititi i zaštititi

Home

Šta vas može zasititi i zaštititi

Kivi će vam ojačati kosti
Još je stari dobri Hipokrat rekao da hrana treba biti i lijek.


Evo šta sve dobro našem tijelu može učiniti desetak sljedećih namirnica:

1. Kivi neće samo vašu kožu učiniti čistom, nego će vam i ojačati kosti. Jedan oljušten kivi ima više vitamina C nego ista količina naranče. Uz to, on neutralizira slobodne radikale, izazivače srčanih bolesti i kancera.

2. Avokado se odavno smatra pravim čudom za kosu budući da je prepun vitamina B i E koji pomažunjen novi rast. Također, bogati su mononezasićenim mastima koje čine da vam kosa bude sjajna.

3. Slanutak protiv sijedih vlasi. Pošto se kosa prvenstveno sastoji od proteina keratina, važno je uzimati dovoljno hrane bogate ovim sastojcima, kako vlasi ne bi ispadale i lomile se. Slanutak je prepun proteina, a uz to i minerala mangana, za koji se zna da sprečava promjenu pigmentacije.

4. Ostrige su bogate cinkom i selenom, prirodnim antioksidansima, koji štite vid i sprečavaju nastanak očnih oboljenja.

5. Korijander pomaže da se tijelo oslobodi toksičnih metala, koji inače sprečavaju protok korisnih nutritijenata. Zbog njih dolazi do ispadanja kose, a korijander to sprečava.

6. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama pa štiti od srčanih oboljenja. Studija objavljena u žurnalu Dijabetes i metabolizam pokazala je da omega 3 također smanjuje lučenje kortizola, hormona stresa i sprečava skokove adrenalina.

7. Sočivo je idealan izvor željeza koje pomaže u procesu dopremanja kisika do svih dijelova tijela, pa i vlasišta, zbog čega će kosa početi brže rasti.

8. Đumbir, turmerik, kakao, kajenski biber i cimet su moćni antioksidansi i protivupalno djeluju na organizam. Također, održavaju balans šećera u krvi i lako se kombiniraju sa raznim namirnicama.

9. Konoplja u prahu osigurava kosi ključne masne kiseline, u čijem nedostatku kosa postaje suha i krta. Zato, ako imate suho vlasište, dodajte kašiku konoplje u prahu u frape koji pravite.

10. Banana je prepuna vitamina B i podstiče lučenje testosterona koji je odgovoran za seksualnu želju i muškaraca i žena.

Topic
Objavio: Wed, 12/12/2018 - 17:30

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top