Stavite kupus na lice i zablistajte

.
Kupus pomaže da se eliminiše višak masnoće iz kože i čini umornu kožu zdravom i sjajnom. Ovo povrće je veliki prijatelj u borbi protiv akni. Bogat je keratinom, proteinom koji je neophodan za zdravu kosu, nokte i kožu.

 

Vitamin A iz kupusa liječi upale, normalizuje proizvodnju potkožnog tkiva, bora i strija i uklanja staračke pjege. Vitamin C podmlađuje epiderm, a organske kiseline ne dozvoljavaju koži da stari.

 

Svjež kupus je dobar za suhu i masnu kožu. Masku je najbolje nanijeti na dobro očišćeno lice i potrebno je da djeluje dvadesetak minuta. Masku možete stavljati na lice jednom sedmično.

 

Recept za masku od kupusa

 

2-3 lista svježeg kupusa

2 kašike rižinog brašna

nekoliko kapi bademovog ili maslinovog ulja

 

Isjeckajte kupus i uz pomoć blendera napravite pastu od listova. Pomješajte je sa rižinim brašnom i uljem. Nanesite masku na lice i ostavite da se u potpunosti osuši. Nakon 20 minuta dobro isperite lice mlakom vodom.

Ako imate masnu kožu, bolje je da ne dodajete ulje u masku. Umjesto ulja, možete da dodate bjelance. Kupus je odlična namirnica protiv bora i opuštene kože, dok bademovo ili maslinovo ulje hidrira kožu.