Trikovi koji vam mogu pomoći da produžite vijek svojim namirnicama

.
- Da li ste se ikada osjećali krivim jer ste dozvolili da vam se hrana pokvari pa ste bili prinuđeni baciti je. Postoje, međutim, neki trikovi koji vam mogu pomoći da produžite vijek svojim namirnicama

 

Banane

 

Plastičnom folijom omotajte dijelova banana na mjestu gdje se spajaju i one će biti jestive barem tri do pet dana duže nego inače.

Crni luk

 

Vjerovali ili ne, ako crni luk spakujete u hulahopke odvojen čvorovima može trajati i do osam mjeseci.

Kisela pavlaka

 

Ako čašu kisele pavlake u vašem frižideru okrenete naopačke, to će stvoriti efekat vakuuma unutar nje, što će usporiti rast bakterija koje su odgovorne za kvarenje hrane.

Mlijeko

Ne ostavljajte mlijeko u vratima frižidera, jer temperatura u tom dijelu previše fluktuira, zbog čega postoji rizik da se mlijeko pokvari.

Začinsko bilje

Najbolje je da začinsko bilje držite u dobro zatvorenim plastičnim kesicama u frižideru. Ako one nemaju mehanizam za vakumiranje, zavežite ih gumicom.

Med

Ako vam se med ušećeri, zagrijte vodu u šerpici dok ne proključa. Pomjerite šerpicu s peći i sačekajte nekoliko minuta da se malo ohladi. U posudu ubacite teglu meda i držite je tu barem 20 minuta i na taj način će ponovo postati tečan.

Đumbir

Đumbir će vam duže trajati ako je odložen u zamrzivaču, a ne u frižideru, a nećete morati ni čekati da se otopi kako biste ga narendali.

Krastavci

Krastavci ne bi trebali stajati u frižideru, već na mjestu na kojem nema puno vlage.

Krompir

Za krompir je najbolje da je smješten na nekom mračnom mjestu. Izloženost svjetlosti čini da on pozeleni i da se skupi.

Celer

Omotajte strukove celera aluminijskom folijom i oni će biti svježi barem narednih mjesec. Isto važi i za brokule i zelenu salatu.

Gljive

 

Gljive držite u papirnoj, a ne plastičnoj kesi jer će ona zadržati vlagu i izazvati plijesan. Nakon što ih stavite u papirnu kesu, odložite ih u frižider ili na hladno i suho mjesto.

Paradajz

Ne držite paradajz u plastičnim kesama jer će tako "zarobljeni" etilen učiniti da brže sazri. Nezreli paradajz držite stabljikom okrenutom prema dolje u papirnoj kesi ili u jednom sloju u kartonskoj kutiji dok ne pocrveni.

Savršeno zreo paradajz trebate držati na sobnoj temperaturi na pultu, bez direktne sunčeve svjetlosti te da su odvojeni jedan od drugog kako se ne bi dodirivali stabljikom okrenutom prema gore. Previše zreo pacijent treba staviti u frižider, ali prije nego ih pojedete izvadite ih na sobnu temperaturu.

Izvor: