Zdrava supa od cvekle i đumbira idealna je za hladne dane

Cvekla je veliki izvor vitamina, minerala i vlakana, a od davnina se koristi za liječenje gripe u početnom stadiju. Od ove crvene povrćke mogu se praviti i slatka i slana jela, a mi vam donosimo recept za supu britanske kuharice indijskog porijekla Meere Sodhe.

Ova supa je veoma zdrava, naročito u hladnijim danima. S obzirom koliko je jednostvna za napraviti, mogla bi se češće naći na vašem stolu.

Za pripremu ove supe potrebno vam je 12 minuta, a za kuhanje oko 45 minuta.

Potrebni sastojci su tri kašike repičnog ulja, jedan veliki crveni luk, oguljen i isjeckan, komad svježeg đumbira od oko dva centimetra, oguljen i izrendan, tri čehna bijelog luka, jedna zelena čili paprika, 500 grama cvekle, očišćene i naribane, jedan manji krompir te 750 mililitara zaliha vode u kojoj se kuhalo povrće. Soli i drugih začina dodajete po želji.

Zagrijte ulje u velikoj šerpi te prepržite luk desetak minuta. Dodajte đumbir, bijeli luk i čili te dodatno pržite tri minute. Potom ubacite cveklu i krompir te sve zalijte s vodom u kojoj se kuhalo povrće. Smanjite toplotu i ostavite supu da se krčka otprilike pola sata.

Na kraju posolite supu po želji i dodajte ostale začine. Prilikom serviranja supe, u tanjire dodajte kašiku jogurta te pospite sjemenkama ćurokota.