Žene s ovim zaposlenjima imaju veći rizik od razvoja srčanih bolesti

Novo istraživanje otkrilo je da određena zanimanja nose veće rizike od lošeg kardiovaskularnog zdravlja za žene koje ih obavljaju.

Prema preliminarnim rezultatima istraživanja koji su predstavljeni na konferenciji American Heart Association's Scientific Sessions 2019 u Philadelphiji, socijalne radnice, medicinske sestre i druge zdravstvene radnice te blagajnice imale su lošije zdravlje od žena zaposlenih na drugim radnim mjestima.

Istraživanjem je obuhvaćeno 65.000 žena u postmenopauzi, prosječne dobi 63 godine, ali i 20 najčešćih zanimanja. Prema podacima, odnos spomenutih zanimanja s drugim poslovima izgledao je ovako:

Socijalne radnice imale su 36 posto veće šanse da će se suočiti s kardiovaskularnim problemima.

Blagajnice zaposlene u maloprodaji imale su 33 posto veće šanse za to.

Kod medicinskih sestara taj rizik je za 14 posto veći u odnosu na druga zanimanja.

Zaposlenice u drugim granama zdravstva imale su 16 posto veće šanse za razvoj problema sa srcem.

Nasuprot tome, najmanji rizik od kardiovaskularnih bolesti imaju prodajne predstavnice i agentice, ali i tajnice.

"Nekoliko profesija koje su imale visok rizik od lošeg kardiovaskularnog zdravlja bile su profesije pružateljica zdravstvene zaštite, poput medicinskih sestara i osobnih asistentica. Ovo je iznenađujuće jer upravo te žene vjerojatno znaju više o faktorima rizika od kardiovaskularnih bolesti", izjavio je autor studije Bede Nriagu.

Također, istaknuo je kako je važno gledati širu sliku te da zdravstveno predznanje nije jamstvo dobrog zdravlja, piše MedicalXpress.

Izvor: