Znate li šta znače lampice u vašem autu: Neke od njih mogu imati velike posljedice za auto

.

Lampica za provjeru pritiska u gumama mnogima se će se paliti ovih dana kad stavljamo zimske gume, ali rijetki će vozači odmah prepoznati da se radi zapravo o toj lampici

 

Pojam “lampica” u brojnim automobilima zapravo je samo ilustracija. Sve češće to nisu klasične odvojene lampice već oznake koje se pale na LCD-u i sve ih je više.

Naravno, posljedica je to napredovanja automobila. Oni su napredniji i imaju sve više funkcija, a mnogi trebaju svoju signalnu “lampicu” da bi se vidjelo kada je neka funkcija aktivna ili je došlo do kvara nekog sistema.

Ne tako davno, auti su imali desetak signalnih lampica, a danas ih većina ima više od trideset. Shodno tome normalno je što većina vozača ne zna šta znače sve lampice i zbunjeni su kada se neka upali.

Ako ste u nedoumici obvezno zaustavite auto na sigurno mjesto i u priručniku vozila pogledajte njeno značenje. Također, lampice se razlikuju po bojama, što je poprilično praktična podjela. Neke lampice imaju različito značenje kada bljeskaju i kada su stalno upaljene.

 

Izvor: