Ne trebate jesti ultra-prerađenu smrznutu hranu jer ona dovodi do debljanja

v
Zamrznuti obroci postali su zgodno rješenje za one koji traže brzu i laku opciju za jelo.

Ova gotova jela nude prednosti koje štede vrijeme i često se mogu pohvaliti nutritivnim prednostima. Međutim, u svijetu smrznutih jela postoje ultra-obrađena smrznuta jela, koju karakteriše visok stepen industrijske prerade i uključivanje raznih aditiva.

Iako su zgodne, neke od ovih ultra-obrađenih opcija mogu doprinijeti debljanju zbog svog potencijala za visok nivo dodanih šećera, nezdravih masti i prekomjernog sadržaja kalorija.

Heather Davis, dijetetičar u Nutrisenseu, govorio je o jednoj vrsti ultra-obrađene smrznute hrane koju biste trebali prestati jesti zbog negativnog utjecaja na kontrolu tjelesne težine.

Davis je otkrio da je svaka vrsta smrznutog obroka s visokim udjelom šećera, transmasti i/ili natrijuma ona koju želite izbaciti na svom putu mršavljenja.

Ultra obrađena smrznuta hrana, prepuna dodatog šećera, transmasti i prekomjernog natrijuma, predstavlja značajan rizik kada je u pitanju debljanje.

Ove komponente, koje se često koriste za poboljšanje okusa i produženje roka trajanja, mogu doprinijeti neravnoteži u kalorijskom unosu i kvaliteti nutrijenata. Prekomjerni dodaci šećera, na primjer, ne samo da doprinose praznim kalorijama, već i izazivaju žudnju i ometaju prirodne znakove gladi u tijelu.

"Jedenje hrane bogate dodatkom šećera može značiti stvaranje energetske neravnoteže u kojoj unosite više kalorija nego što možete sagorjeti u jednom danu. Povrh toga, dijeta bogata dodatkom šećera može doprinijeti većoj incidenciji hroničnih stanja poput inzulina otpornost ili dijabetes. Preporuka je da se ne držite više od 25 grama dodanih šećera dnevno za žene i 36 grama dnevno za muškarce, ali neki smrznuti obroci imaju i do 15-18 grama u jednom obroku", kaže Davis.

On također dodaje da je važno biti oprezan u vezi sa transmastima. Preporučena praksa je da se potrošnja transmasti minimizira, u skladu s preporukom Američkog udruženja za srce da transmasti ne bi trebalo da doprinose više od jedan posto ukupnog unosa kalorija.

"Transmasti ne samo da povećavaju rizik od određenih stanja kao što je ateroskleroza, već se pokazalo i da doprinose debljanju, posebno abdominalnoj masnoći, čak i kada je unos kalorija prikladan. Da biste potražili transmasti na etiketi ishrane, potražite pojam "djelimično hidrogenizovana ulja" na listi sastojaka", napominje Davis.

Prekomjeran unos natrijuma u našoj ishrani može dovesti do zadržavanja težine vode, potencijalno utjecati na očitanja na vagi. Pokušajte tražiti smrznuta jela koja ne sadrže više od 600-700 miligrama natrijuma po porciji.

Nadalje, smrznuti obroci koji se pretežno sastoje od škrobne hrane, kao što su tjestenina ili zdjelice od žitarica kojima nedostaje proteina ili povrća, mogu rezultirati većim unosom kalorija od željenog. Osim toga, takvi obroci mogu doprinijeti nepoželjnom porastu nivoa glukoze.

"Česti visoki skokovi glukoze potaknut će oslobađanje veće količine inzulina kako bi se ta glukoza prenijela u naše stanice. Budući da je inzulin primarni anabolički (ili "graditeljski") hormon našeg tijela, kada imamo previše inzulina u našem sistemu, to može stvoriti situaciju u kojoj naše tijelo pokušava skladištiti masnoću umjesto da je sagorijeva, potencijalno doprinoseći većem debljanju/skladištu masti", kaže Davis.