Ova hrana bogata je antioksidansima, uvrstite je u svoju ishranu

d

Antioksidansi su tvari koje brane organizam od slobodnih kisikovih radikala koji mogu oštetiti stanice. Stoga bi u svoju ishranu trebali uključiti što više hrane bogate antioksidansima.

Često čujemo da su antioksidansi čudotvorne i ljekovite tvari koje liječe svaku bolest, ali sama riječ označava cijelu grupu različitih spojeva. Pretežno se radi o vitaminima i nekim mineralima.

Oni su tvarik koje pomažu u "čišćenju" molekula koji oštećuju stanice u vašem tijelu, a nazivaju se i slobodni radikali te dolaze u mnogim oblicima.

U nastavku vam otkrivamo koja hrana je bogata antioksidansima.

Paradajz

Paradajz je pun likopena, koji je jedna vrsta grupe antioksidansa zvanih karotenoidi. Unijet ćete ga u organizam jedući sirovi paradajz. Također, možete povećati unos tako što ćete ih kuhati u umaku ili ih jesti s malo ulja.

Tamna čokolada

Ljubitelji čokolade, radujte se. Vaša omiljena poslastica sadrži antioksidanse. Ključno je da jedete čokoladu s visokim sadržajem kakaa. Odaberite tamne vrste umjesto mliječne ili bijele čokolade. Ipak, uživajte u umjerenim količinama.

Orasi

U poređenju s većinom drugih orašastih plodova, orasi imaju najviše polifenola, vrste antioksidansa. Morate pojesti samo oko sedam oraha da biste imali zdravstvene koristi.

Crvena paprika

Sve su paprike dobri izvori antioksidansa, ali crvena paprika je na prvom mjestu. Pune su karotenoida koji mogu pomoći u prevenciji određenih karcinoma. Paprike najbolje isporučuju svoje antioksidanse kada ih jedete sirove.

Jetrice

Pileća jetrica ili jetrica drugih životinja bogata je vitaminom A, moćnim antioksidansom koji pomaže zdravlju kostiju te jača odbranu vašeg tijela od bolesti. Ako vam je ukus jetrica prejak, potopite ih u mlijeko prije kuhanja.