Senatori usmjeravaju politiku SAD na Zapadnom Balkanu na regionalno povezivanje i korupciju

uvu

SARAJEVO, (Patria) - Američka senatorka Jeanne Shaheen predsjednica Podkomiteta SFRC-a (Odbor Senata Sjedinjenih Država za vanjske odnose) za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, predstavila je novo dvostranačko zakonodavstvo sa senatorom Rogerom Wickerom pod nazivom Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana. Ovaj zakon bi podržao ekonomski razvoj u regionu kroz inicijative o infrastrukturi, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući kodifikaciju sankcija za odvraćanje destabilizujućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu. 

„Usred ničim izazvanog ruskog rata u Ukrajini i Putinovih jasnih ambicija da širi zloćudni uticaj širom Istočne Evrope, odnos Sjedinjenih Država sa Zapadnim Balkanom je ključan. Zato sam ponosna što uvodim novo dvostranačko zakonodavstvo koje jača trgovinu i investicije između SAD-a i Zapadnog Balkana, dok iskorijenjuje lokalnu korupciju i kodificira sankcije protiv destabilizirajućih aktera – što sve utire put većoj euroatlantskoj integraciji”, rekla je Shaheen. 

„Kada sam u proljeće putovala na Zapadni Balkan, srela sam se sa mladim liderima koji su dijelili svoje snove o izgradnji prosperitetne budućnosti u zemljama sa jakim demokratskim institucijama i ekonomskim prilikama. Njihove priče – njihove vizije izgradnje svjetlije budućnosti za sljedeću generaciju – inspirisale su moje zakonodavstvo. Ovaj region zaslužuje svaki mogući alat za izgradnju održivih demokratija, i ja sam ponosan što vodim ovaj dvostranački zakon koji bi podstakao odnose između SAD-a i naših balkanskih partnera i podstakao veću regionalnu integraciju", dodala je

„Balkan je zemlja sa bogatim i raznovrsnim naslijeđem, a takođe zauzimaju sve važniju poziciju u evropskim poslovima“, rekao je Wicker i dodao: "Ovaj zakon bi poslao snažan dvostranački signal da su Sjedinjene Države posvećene podršci diplomatiji u regionu”.

Senatori Dick Durbin, Thom Tillis, Chris van Hollen, Ben Cardin i Chris Murphy su sponzori ovog zakona i oni su o njemu iznijeli svoje mišljenje.  

Izvor: