Belgija osvojila bronzu na Svjetskom nogometnom prvenstvu

Fudbaleri Belgije osvajači su trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji nakon pobjede rezultatom 2:0 protiv Engleske.

Utješna nagrada’ za selekcije koje nisu zadovoljne porazima u polufinalnim utakmicama pripada Belgiji. Iako je ljutnja trajala kratko, bronza sa Mundijala, kada se sve sabere, bit će pristojno dostignuće za selekciju Roberta Martineza.

Sjajno je počelo za Belgijance. Već u četvrtoj minuti školski su odigrali jednu kontru, a sa lijeve strane ubacio je Naser Chadli, koju je u gol pretvorio Thomas Meunier.

I nakon tog gola isti sastav je više prijetio, a izdvaja se velika šansa za Kevina De Bruynea u 12. minuti kada se istakao golman Jordan Pickford.

Do poluvremena bilježimo po još jednu šansu na obje strane, ali Kane i Alderweireld nisu bili precizni. Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor.

U nastavku mnogo ozbiljnija igra Engleza koji su krenuli ka golu svojih protivnika, te stvorili više opasnosti.

Fenomenalnu priliku Gordi Albion imao je u 70. minuti. Eric Dier je prošao po desnoj strani, prebacio golmana Courtoisa, ali je lopta izbačena sa gol-linije.

U velikoj prilici bio je i Harry Maguire nakon slobodnog udarca i pokušaja glavom, a s druge strane Pickford izvrsno brani volej Meuniera.

Tačku na susret stavio je Eden Hazard. Sjajni fudbaler Chelseaja u stilu je zaključio nastup na Mundijalu golom u 82. minuti, kada je rutinski riješio izlazak ispred Pickforda. Ostalo je 2:0, čime je Belgija ostvarila najveći uspjeh u historiji svjetskih prvenstava.