Blatter: Na raspolaganju sam francuskom pravosuđu, ali u Švicarskoj

Bivši predsjednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sepp Blatter rekao je danas da ostaje na raspolaganju francuskom pravosuđu u istrazi o dodjeli Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru, ali ako se saslušanje održi u Švicarskoj.

"Nisam spreman da dođem u Francusku na saslušanje, ali sam na raspolaganju francuskom pravosuđu ako se saslušanje održi u Švicarskoj", rekao je Blatter.

Blatter je danas pismom preko advokata obavijestio o tome francusku policiju. On je suspendovan zbog kontroverzne isplate Michelu Platiniju za konsultantske poslove, a umiješan je i u najveći skandal koji je potresao svjetsku kuću fudbala vezano za pranje novca i malverzacije.

Istraga o uslovima dodjele domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine odvijala se tri godine pod okriljem PNF, a prošlog decembra povjerena je pariškom istražnom sudiji.

Ta istraga pokrenuta je posebno zbog "aktivne i pasivne korupcije".

"Želimo da vidimo gospodina Blattera, u Francuskoj ili Švicarskoj, ne znam kada. Francusko pravosuđe će željeti da ga sasluša", rekao je istražitelj iz centralne kancelarije za borbu protiv korupcije i finansijskih prekršaja.

Nadležni žele da utvrde pod kojim uslovima je FIFA 2. decembra 2010. godine povjerila Kataru organizaciju Mundijala 2022. godine.

U tom slučaju ispitan je i Platini.

 

federalna.ba / Beta