Djevojka je uz Jusufa, bitno je da nije povrijedio kičmu

Vijest o teškoj povredi bh. košarkaške zvijezde Jusufa Nurkića na utakmici NBA lige njegovog je oca Hariza Nurkića zatekla dok je dolazio na posao u Policijsku upravu Živinice.

Prethodno je pogledao rezultat i pomislio: „Hvala Bogu, pobijedili su“, jer, kako ističe za „Avaz“, Jusuf se radovao plasmanu u plej-of NBA lige.

Samo naprijed

- Kolegica mi je rekla da na društvenim mrežama ima snimak Jusufove povrede. Bio sam zatečen takvom informacijom, jer znam da su u sportu povrede moguće, ali nisam mogao ni zamisliti da će mu pući noga. Pogledao sam snimak, jer sam se tokom agresije na BiH nagledao mnogo toga i najviše me zaboljelo što smo toliko daleko jedan od drugoga – kaže Hariz, koji se tokom našeg razgovora još nije uspio čuti sa sinom.

Začudilo ga je da je Jusufu pukla noga, i to na dva mjesta, jer je, kako kaže, mnogo konzumirao mliječne proizvode.

- Imao je gadan doskok i onda se u kompletnoj toj situaciji našao i sudija koji mu je prešao preko noge. Ne osuđujem nikoga, vjerovatno se čovjek pogubio u takvoj situaciji. Meni je žao kada se povrijedi bilo ko. Iskreno sam žalovao zbog povreda Adina Vrapca i Džanana Muse, a zamislite kako mi je sada kada je povrijeđeno moje dijete. Ne mogu ovaj događaj nazvati tragedijom. I njemu ću savjetovati da nipošto ne gleda unazad, već samo naprijed. Budući da je uporan i tvrdoglav na mene, ne sumnjam da će me poslušati – kaže otac NBA zvijezde.

Sinove je, kako kaže, vaspitavao da se samo plaše Boga, jer potječu iz pobožne porodice. Učio je djecu da budu čisti pred Bogom, a da pred ljudima ne podvijaju rep.

Radovanje pobjedama

- Život je, rekao bih, točak koji se okreće. Čovjek kada bi znao gdje će nastradati, vjerovatno ne bi išao tamo. Vjerujem u Boga, ali i da se nismo toliko ogriješili da se iz ovoga izrodi katastrofa. Nije meni do NBA karijere, ali, vjerujte, ne znam kako bi on podnio, ne daj Bože, vijest da više ne može igrati košarku. Toliko se radovao utakmicama i pobjedama da je to nevjerovatno. Čovjek raste do 25. godine, a siguran sam da će on prevazići ovu situaciju i da će se vratiti na parket. Jedva čekam da se čujem s njim i izgovorim mu riječi ohrabrenja. Teško je biti u tuđoj zemlji bez roditelja – kaže na kraju razgovora za „Avaz“ Hariz Nurkić.

- Vaspitavao sam ga da nikad nekom zato što je krupan ne stane na putu. Ali, isto tako, rekao sam da mu neću halaliti ako pred kim podvije rep. Nikad mu nisam govorio da se povuče nazad. Neću ni sada. Bitno je da nije povrijedio glavu ili kičmu, a ljudi ostanu bez noge pa istrče maraton – dodao je Hariz. 

Emina Durić u Portlandu

Jusufova djevojka Emina Durić nalazi se u Portlandu. Porodica, odnosno majka Rusmina i brat Kenan, vjerovatno će u narednom periodu otići u SAD.

- Ja ne smijem. Prije dvije godine, kada sam se vratio, imao sam emboliju na oba plućna krila. Doktorica Zumreta Kušljugić rekla mi je da sam fenomen, jer su do tada imali slučajeve s embolijom samo jednog plućnog krila, a ja sam imao na oba i ostao sam živ. Zahvaljujem svima koji su nam uputili poruke podrške. Jusuf je ponos cijele države, a ne samo mene i Rusmine – kaže otac Hariz.