Đoković na udaru nakon svog poteza: "Mora biti suspendiran"

N

Teniska reprezentacija Srbije nije uspjela osvojiti Dejvis kup jer ih je u polufinalu zaustavila Italija, koja je na kraju i postala prvak svijeta.

Srbija je prethodno u četvrtfinalu izbacila Veliku Britaniju, a zanimljivo da su Novak Đoković i saigrači prije duela sa Britancima odbili uraditi doping test.

Na udaru kritika

Đoković je kritikovao metode predstavnika antidopinške agencije, a sada se i sam našao na udaru kritika.

Siner je izveo čudo, ali nije prvi kojem je ovo uspjelo: Znate li ko je još pobjeđivao Đokovića dva puta u istom danu
Siner je izveo čudo, ali nije prvi kojem je ovo uspjelo: Znate li ko je još pobjeđivao Đokovića dva puta u istom danu

Njega je kritikovao francuski biciklist Mark Madiot (Marc) koji smatra da Đoković mora biti kažnjen.

- Imamo pravilo kontrole prije i poslije takmičenja. Ako antidopinško tijelo radi svoj posao, gospodin Đoković mora biti suspendiran. Odbio je test prije takmičenja, napravio ga je poslije.

U biciklizmu se podvrgneš testu, ako odbiješ, test je pozitivan, ako je tako, onda ste kažnjeni. Nemate pravo odbiti testiranje, to je pravilo.

U asortimanu dopinških proizvoda postoje oni koji se mogu detektirati u vrlo ograničenom vremenu. Ako se ne testirate prije početka takmičenja, tokom njega može doći do uklanjanja tragova tih proizvoda. Zbog toga je uvedeno testiranje prije natjecanja. Nerealno je da je samo opomenut - rekao je Madiot.

Đokovićeva rasprava

Inače, Đoković je objasnio zbog čega je odbio testiranje.

- Imao sam kraću raspravu s ljudima iz antidopinške agencije. Nisam vjerovao da su donijeli takvu odluku, za 20 i više godina moje karijere mi se nikad nije dogodilo da sat i pol prije meča moram ići na doping-kontrolu.

Ja imam svoju rutinu, ne treba mi ta distrakcija, da mi uzimaju urin i krv, da razmišljam mogu li u tom trenutku dati urin.

Podržavam da se testiram ja ili bilo ko, sto puta, nije problem, ali ne pred meč. Kad završim, dođite, testirajte, nisam vidio nikakav razlog ni logiku.

Nadam se da će promijeniti takve odluke. Sramotno je to što su napravili. Interesantno je i da je WADA privatna kompanija, umjesto da imamo neku našu za tu djelatnost. Ovo je nečuveno, oni ne razumiju što se ovdje događa, da je sport u pitanju, nego samo "Hajde, što ti je to, daš krv, piškiš... - objasnio je Đoković zbog čega je odbio doping test.