Harun Elkasović iz Košarkaške akademije Bihać u Barceloni

košarka
Prošle sedmice mladi košarkaš Harun Elkasović je sa direktorom Košarkaške AKADEMIJE Bihać Amirom Kulenovićem otputovao u Barcelonu gdje je odigrao najjači turnir u Evropi koji se održava za dječake koji su rođeni 2012. godine i mlađi.

 

Na turniru je sudjelovalo čak 16 ekipa, a ekipa Travel Team-a u kojoj je igrao naš biser se plasirala i u veliko finale gdje joj je suparnik bila superjaka Barcelona, trenutno najjača ekipa u Evropi, možda i u svijetu u tom godištu.

Nažalost, iako je ekipa Travel Team-a izdominirala u finalu, na način da su cijelo vrijeme vodili protiv Barcelone, pa čak i 17 razlike, na samom kraju, uz pomoć sudija, domaća ekipa Barcelone je uspjela okrenuti utakmicu i slaviti rezultatom 75:70!

Harun je uspio dati ekipi Barcelone čak 10 poena (bio drugi strijelac tima) i na samom početku utakmice, u prva dva perioda je bio nerješiva enigma za domaće košarkaše sa svojim superbrzim prodorima i kontranapadima.

Harun je pozvan od strane David-a Fauthouxa, inače osnivačem Travel Team-a, internacionalne ekipe koja surađiva s više od 30 zemalja diljem svijeta, prilikom čega dovode najbolje igrače da igraju za njihov tim.

Inače, bitno je spomenuti da je Harun prvi i jedini igrač iz Bosne i Hercegovine koji je ikad dobio poziv da igra za naprijed navedeni tim.

Također, zanimljiva činjenica jeste da je Harun u polufinalu protiv ekipe UE Mataro uspio pri rezultatu 78:76 za UE Mataro postići trojku i samim time osigurati svom timu mjesto u finalu protiv Barcelone.

Inače, od 9 igrača koji su sudjelovali na ovome turniru za ekipu Travel Team-a po dvojica dolaze iz Španije i iz Litvanije, jedan iz Ukrajine, jedan iz Njemačke, jedan iz Latvije, jedan iz Estonije i naš Harun Elkasović iz naše Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, iz čak 7 zemalja su djeca sudjelovala za ekipu Travel Team-a.

Harun Elkasović se počeo baviti košarkom krajem 2019. godine, a od 2021. godine učestalo trenira i individualno sa Amirom Kulenovićem koji je otkrio njegov talenat i u dogovoru sa njegovim roditeljima počeo s njim raditi gotovo svakodnevno.

Harun je i prije 9 mjeseci bio sudionik jednog turnira u Barceloni kada je dobio poziv od ekipe Next Hoops iz Španije.

Naredni mjesec bi Harun trebao da putuje za Cordobu – Španija, gdje je pozvan na još jedan turnir, a već u novembru mjesecu je od ekipe Budućnosti iz Bijeljine pozvan i na turnir koji će se održati u gradu Užice u Srbiji.

S druge strane, direktor Košarkaške AKADEMIJE koja usko surađiva sa Košarkaškim klubom Bihać nam je kazao da je izuzetno ponosan na Harunu, te da se nada da će u bliskoj budućnosti otići dalje, a naposljetku i zaigrati za neke od vodećih svjetskih klubova.

Inače upisi u Košarkašku AKADEMIJU Bihać su trenutno u toku, odaziv je i više nego zadovoljavajući, broj mjesta ograničen, pa se javite što prije i zauzmite svoje mjesto.

Pored košarke kao primarnog sporta, naša AKADEMIJA se bavi i određenim bazičnim sportovima kao što su plivanje, atletika i gimnastika.

Možete se javiti na broj 062/737-484 (Amir Kulenović) ili porukom putem naše facebook stranice – Košarkaški klub Bihać.