Na stadionu u Ukrajini upalile su se sirene za vazdušne napade, a reakcija igrača govori sve

.

Do prije dvije godine to je bilo nezamislivo, no nogometaši na ukrajinskim terenima igraju pod strahom da bi u nekom trenutku mogli izgubiti živote.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara prošle godine nakon ruske invazije i još uvijek traje. Iako je prošlo više od godinu dana, rat ne prestaje, a nogometaši u Ukrajini prvenstvene utakmice igraju s nadom da će ipak biti pošteđeni bombardiranja.

No, velika panika zavladala je u subotu na meču Vorskle i Metalista iz Harkiva u Poltavi. Privremeno je duel prekinut nakon što su se oglasile sirene koje su upozorile na mogućnost zračnih napada.

Grad se nalazi nešto više od 100 kilometara od Harkiva, koji se smatra jednim od najvećih ratnih žarišta u Ukrajini.

Obje momčadi odmah su napustile teren i uz zvuk sirene povukle se unutar stadiona, a svaka na svoj način reakcija nogometaša bila je naprosto zastrašujuća.

Među njima nije bilo ni trunke panike ili straha, potpuno su mirni napustili teren, što jasno pokazuje koliko su navikli na ovakva dešavanja. Oni jednostavno više ni ne osjećaju strah, čekaju da sve prođe, iako je jasno uvijek prisutna bojaznost da bi mogli da se dogode krvavi napadi koji se mjesecima događaju širom zemlje.

Prizore koji su većini nas potpuno neshvatljivi pogledajte u priloženom klipu.

Bila je ovo prva utakmica nakon dugo vremena koju su nogometaši Vorskle odigrali na svom stadionu u Poltavi. Susret je završio bez golova.

Nakon 18 kola u ovoj sezoni prvenstva Ukrajine vodeće su ekipe Dnipro-1 i Šahtar sa po 39 bodova, dok Zorya ima 37, a četvrti Dinamo Kijev 33 boda.

Današnji rivali, Metalist i Vorskla, zauzimaju 8. odnosno 9. mjesto sa 21 i 20 bodova.