Livnjaci slave srebro Hrvatske, a priredit će i svečani doček za Zlatka Dalića

U Livnu je sve bilo spremno da se proslavi prvo mjesto Hrvatske na Svjetskom nogometnom prvenstvu, ali slavlja za nekoliko hiljada Livnjaka i navijača pristiglih iz susjednih općina i Hrvatske, nije manjkalo ni nakon poraza od Francuske.

Pjesma, bakljade i navijanje nastavljeno je i nakon završetka utakmice, a ponovit će se i čim se selektor Zlatko Dalić iz Rusije i Hrvatske, vrati u BiH, da obiđe roditelje i svoje Livnjake, koji mu u ponedjeljak, 23.07.2018. godine pripremaju veličanstven doček. A da će biti tako potvrdio nam je i Zlatkov stariji brat i prvi licencirani nogometni trener u BiH po UEFA-inom progrmu, Miran Dalić. 

Čuo sam se sa Zlatkom i čestitao mu

- Čuo sam se sa Zlatkom i čestitao mu. Nakon povratka i prijema u Hrvatskoj i Varaždinu, gdje živi, Zlatko dolazi kod nas u Livno. Bit će to doček za pamćenje - kazao je za ''Avaz'' Zlatkov brat Miran, dodajući da mu je drago da je navijanje Livnjaka bilo na visokom nivou. 

Na upit da kao trener komentira rezultat i pobjedu Francuske Miran je 

- Hrvatska je i u ovoj utakmici pokazala da je u samom vrhu. Presudile su nijanse i sreća. Ono što sam naučio od dekana Fakulteta za sport prof. dr. Izeta Rađe i kroz vlastito trenersko iskustvo, mogu reći da su Francuzi za nijansu bili u prednosti zbog tradicije i dosadašnjih rezultata u nogometu. Tradicija je bitan segment za sigurnost i stabilnost ekipe, odnosno da se sve stvari poklope, a uz još malo sportske sreće rezultat ne izostaje. Veličanstven je uspjeh Hrvatska postigla, samim igranjem u finalu kao mala zemlja. Na početku je malo ko očekivao da se može dostići do finala, a eto, stiglo se i odlučili su detalji, sreća i tradicija - kazao je Miran.

Navijanje na centralnom graskom trgu odvijalo se bez izgreda pa je policija samo posmatrala radost navijača, uprkos porazu. A kako se stvari odvijaju slavlje će potrajati i tokom noći. Dosta Livnjaka je izjavilo da bi bili najsretniji da su se u finalu sastali Hrvatska i BiH, jer bi slavlje bilo dvostruko. Pobijedile bi obje ekipe. Barem što se Livnjaka tiče.