Nova senzacija: Rusija nakon lutrije i penala izbacila Španiju i otišla u četvrtfinale

Rusija je nakon penala u Moskvi savladala Španiju 4:3 (1:1) i plasirala se u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva.

Španija je na početku meča preuzela inicijativu i uglavnom se igralo ispred šesnaesterca Rusije. Furija je u vodstvo došla u 12. minuti kada je nakon centaršuta iz slobodnog udarca loptu u vlastitu mrežu skrenuo Ignaševič za šok domaćih navijača. Rusija je počela da igra nešto angažovanije poslije gola Španije, pa je Kuzjaev probao da šutira sa dvadesetak metara, ali je lopta otišla preko gola. U 36. minuti Džuba je spustio loptu glavom za Golovina, koji je ušao u šesnaesterac i šutirao malo pored gola. Tri minute kasnije, nakon kornera, loptu je na drugoj stativi glavom udario Džuba, a ona je zatim pogodila u ruku Pikea. Glavni arbitar je bez dvojbe dosudio jedanesterac za Rusiju. Džuba je u 41. minuti preuzeo odgovornost i sigurno pogodio za 1:1, što je bio i rezultat prvog poluvremena. 

I u nastavku su Španjolci kontrolisali igru. U 47. minuti Đordi Alba je dobio loptu na osam metara od gola, nije je lijepo prihvatio pa je išla u okvir gola Akinfejeva, ali nije bila dovoljno jaka pa je golman Rusije stigao i odbranio. U jednom trenutku Španci su imali čak 90 posto uspješnih dodavanja, ali se to nije vidjelo u osvajanju metara na terenu. Uglavnom se igralo na jednoj polovini, na kojoj su se Rusi uporno branili, a Furija napadala. U 85. minuti Inijesta je šutirao u donji ugao gola Rusije, ali Akinfejev je odlično obranio, zatim je odbijenu loptu prema golu uputio i Aspas, no i to je uspješno odbranio Akinfejev. Do kraja regularnih 90. minuta nije bilo promjene rezultata, pa se otišlo u produžetke. 

U prvom produžetku Španci su imali kontrolu nad igrom, no nisu uspjevali pogoditi. Izvojili bismo tek pokušaj Asensija sa distance koji je pogodio okvir gola ali je na liniji bio siguran Akinfejev jer udarac nije bio dovoljno precizan i jak. I u drugom produžetku gledali smo istu sliku, Španija je napadala dok su se Rusi borbeno branili. U 109. minuti Rodrigo je uzeo loptu i cik-cak prošao kroz odbranu Rusije, pucao je nisko u lijevu stranu gola, ali mu je šut savršeno odbranio Akinfejev. U 115. minuti Španci su tražili VAR i penal kada je Ramos pao u kaznenom prostoru. Nakon pregleda VAR snimka, sudija je pokazao da faul nije bio za najstrožiju kaznu. Kako ni nakon produžetaka nije bilo pobjednika, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca. Sigurni za Rusiju su bili Smolov, Ignašević, Golovin i Čerišev, dok su za Španiju pogađali Inijesta, Pike i Ramos, dok je Akinfejev odbranio udarce Kokea i Aspasa i tako omogućio Rusiji odlazak u četvrtfinale.  

TOK UTAKMICE 

KRAJ UTAKMICE 

Aspas je promašio penal za Španiju .

Čerišev (Rusija) je prevario golmana prilikom izvođenja penala. 4:3.

Ramos je mirno pogodio za 3:3

Rusi vode 3:2 Golovin.

Akinfejev (Rusija) je odbranio udarac Koke-u. 

Ignašević za 2:2.

Pike siguran 2:1 za Španiju.

1:1 pogađaju i Rusi. Smolov je siguran. 

Španija će prva šutirati. Inijesta pogađa. 1:0.

120+1' KRAJ DRUGOG PRODUŽETKA. PRISTUPIT ĆE SE IZVOĐENJU JEDANESTERACA. 

115' Rusi se ni ne trude da krenu naprijed.

109' Rodrigo (Španija) je uzeo loptu i cik-cak prošao kroz odbranu Rusije. Na kraju je pucao nisko u lijevu stranu gola, ali mu je šut savršeno odbranio golman Rusije. 

106' Počeo je drugi produžetak između Španije i Rusije.  

105+1' KRAJ PRVOG PRODUŽETKA

104' Rodrigo (Španija) ulazi u igru, umjesto Asensija.

101' Asensijo (Španija) pokušava sa distance, pogađa okvir gola ali je na liniji siguran Akinfejev jer udarac nije bio dovoljno precizan i jak.

97' Kujajev ne može više i napušta teren, Erokhin (Rusija) ulazi umjesto njega.

95' Inijesta pada blizu šesnaesterca Rusije, sudija ne svira faul koji su Španci očekivali kako bi iz prekida zaprijetili.

92'  Karvaljal (Španija) je iz dobre pozicije šutirao lijevo pored gola.

91' Počeo je prvi produžetak u Moskvi. Prvi sa centra krenuli su igrači Španije.  

90+4 KRAJ REGULARNIH 90. MINUTA IZMEĐU ŠPANIJE I RUSIJE, REZULTAT JE 1:1. SLIJEDE PRODUŽECI. 

86' Tek treći ili četvrti put su ruski igrači prešli polovinu terena u drugom poluvremenu u pokušaju kontre koju završavaju na tridesetak metara od gola Španije.

85' Inijesta (Španija) je primio pas na rubu šesnaesterca i odmah pucao nisko u lijevu stranu gola. Međutim, golman Rusije je bio spreman i fantastično mu obranio.

80' Kosta (Španija) je izašao,  Aspas je u igri.

74' Korner za Špance, Asensio centrira na loptu ide Ramos, ali pada u kaznenom prostoru, penala nije bilo.

71' Zobnin (Rusija) je dobio žuti karton.

70' Načo (Španija) je izašao, u igri je Karvaljal.  

67' Iniesta (Španija) je ušao, igru je napustio D. Silva. 

65' Džuba(Rusija) izlazi, Smolov ulazi. 

61'  Čerišev (Rusija) ulazi, Samedov izlazi.

58' Lijepa akcija Španije, no siguran golman Rusije. 

54' Kutepov (Rusija) je dobio žuti karton.

51' Kosta (Španija) šutira glavom, lopta odlazi preko gola. 

47' Đordi Alba (Španija) je dobio loptu na osam metara od gola, nije je lijepo prihvatio pa je išla u okvir gola Akinfejeva, ali nije bila dovoljno jaka pa je golman Rusije stigao i odbranio.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Granat (Rusija) ulazi a izlazi Žirkov.

45+3' KRAJ PRVOG POLUVREMENA

41' GOOOOOOOOOOL 1:1 Džuba je strijelac. 

40' Penal za Rusiju! Pike (Španija) je dobio žuti karton zbog igranja rukom u kaznenom prostoru.

36' Golovin (Rusija) je ostao na rubu šesnaesterca nakon centaršuta. Pucao je odmah pokraj desne stative, ali je lopta otišla pored gola.

34' Rusi nisu agresivni u defanzivi, ne smiju da rizikuju, što Španci koriste i rutinski za sada čuvaju rezultat. 

20' Rusija se u prvih dvadeset minuta ne brani tako dobro, a ni napad im ne izgleda obećavajuće. 

14' Rusija je počela da igra nešto angažovanije poslije gola Španije, pa je Kuzjaev probao da šutira sa dvadesetak metara, ali je lopta otišla preko gola.

12' GOOOOOOOOOOL  Španija vodi 1:0. Ignaševič je postigao autogol.

5' Bez prilika u prvih pet minuta.

1' Počela je utakmica u Moskvi između domaćina Rusije i Španije. Prvi sa centra krenuli su igrači Španije.