Španski novinar očaran momkom iz Bihaća: "Nema puno igrača koji tako dominiraju u Euroligi"

.
Džanan Musa je i sinoć bio sjajan, ali to nije bilo dovoljno Realu

 

Real Madrid i Panathinaikos odigrali su fantastično finale Eurolige u Berlinu, a na kraju je grčki klub stigao do trofeja pobjedom 95:80. Naš reprezentativac Džanan Musa bio je najbolji u svojoj ekipi u sinoćnjem meču, a španski novinar Jose Manuel Puertas biranim riječima nakon utakmice govorio je o momku iz Bihaća.

Real Madrid je tokom sezone briljirao u Euroligi i bez mnogo muke izabranici Jesusa Matea stigli su na Final Four. U polufinalu je Real "razbio" ekipu Olympiakosa i činilo se da će Kraljevi odbraniti titulu prvaka svijeta.

Sinoćnji meč kraljevski klub je sjajno otvorio i u prvom poluvremenu je imao skoro 20 poena prednosti, ali Panathinaikos je uspio da se vrati i u nastavku utakmice dođe do velikog preokreta.

Ekipa Reala radila je kao švicarski sat u prvom poluvremenu i činilo se da će i Panathinaikos pobijediti kao Olympiakos kojem nisu dali šansu da se razigra. No, Pao nije pao u istu zamku i uspio je u drugom poluvremenu da nametne svoj ritam.

Na kraju je grčki klub došao do preokreta u posljednjoj dionici, te u finišu utamice napravio veliku prednost koju Real više nije mogao da stigne.

Panathinaikos je na kraju slavio sa 95:80 i nakon 13 godina ponovo je postao prvak Evrope. Ovaj poraz teško je pao igračima Reala, a posebno našem Džananu Musi koji je izgledao neutješno nakon utakmice.

Musa je bio najbolji igrač svog tima sa 15 poena, pet skokova i četiri asistencije, ali sigurno da mu nakon poraza u finalu to nije neka utjeha.

No, kakav značaj reprezentativac Bosne i Hercegovine ima u ekipi Real Madrida pokazao je i španski novinar Jose Manuel Puertas koji je nakon finalne utakmice u Berlinu govorio upravo o Musi.

Puertas je istakao da Musa ima tek 25 godina i da je već pokazao da može biti lider ovog tima, te da se Real ne mora brinuti za budućnost ukoliko uspije dogovoriti s bh. košarkašem produženje ugovora i višegodišnju saradnju.

"Nešto što baš nismo računali kada je Džanan Musa u pitanju i velike utakmice koje on igra. Gledamo ga već skoro deceniju na sceni, a on ima tek 25 godina. Ne postoji mnogo igrača koji tako dominiraju u Euroligi kao on. Večeras je to ponovo demonstrirao", poručio je Puertas.

Musa je odlično ušao u sinoćnju utakmicu i vidjelo se kakvu energiju ima, te je s deset poena vodio Real do dvocifrene prednosti.

Međutim, s obzirom da Mateo ima zaista široku klupu na kraju je šansu dao i ostalim igračima koji baš i nisu bili na svom nivou. U finišu je ponovo pokušao s istom petorkom da vrati Real u igru, ali to nije uspio.

Džanan Musa: Dali smo sve što smo imali

I naš reprezentativac oglasio se na društvenim mrežama nakon sinoćnjeg poraza i poručio je da je ekipa dala svoj maksimum u sinožnjem meču, ali da jednostavno nisu uspjeli.

"Dali smo sve od sebe u ovoj utakmici i ovaj trofej. Nije išlo onako kako smo planirai. Hvala navijačima Reala što su uvijek uz nas. Sada moramo da se dignemo iz ovog poraza i damo maksimum za osvajanje Endesa lige", napisao je Musa.

Košarkaše Reala već za dva dana očekuje Final Four kada je u pitanju prvenstvo Španije. U polufinalu doigravanja za prvaka igraju protiv ljutog rivala Barcelone, a prvi meč igra se u Madridu u srijedu s početkom u 20:30 sati. U drugom polufinalnom okršaju igrat će Unicaja i Murcia.