Trump vodi u anketi ispred Bidena u pet važnih država tačno godinu dana prije izbora u SAD-u

.

Tačno godinu dana prije američkih predsjedničkih izbora, u anketi objavljenoj u nedjelju u New York Timesu, potencijalni republikanski kandidat Donald Trump vodi ispred predsjednika na odlasku Joea Bidena u pet od šest važnih saveznih država pošto demokrata gubi podršku među mladima i manjinama, prenosi NBC.

Po toj anketi New York Timesa/Siena Collegea, republikanski potencijalni kandidat vodi ispred demokratskog suparnika u Nevadi (52 posto/41 posto), Georgiji (49/43), Arizoni (49/44), Michiganu (48/43) i Pennsylvaniji (48/44), a Joe Biden pobjeđuje u Wisconsinu (47/45). U svim tim državama Joe Biden je pobijedio 2020. godine. 

Anketa je provedena telefonom od 22. oktobra do 3. novembra među 3.662 birača upisana u šest država.

Njene rezultate treba primiti s oprezom jer je do izbora još godinu dana i margina greške je između 4.4 i 4.8 postotnih bodova, ovisno o državi.

No, trendovi ne idu na ruku Joeu Bidenu jer 67 posto ispitanika misli da zemlja ide u lošem smjeru, 59 posto ne odobrava način na koji obnaša predsjedničku funkciju (među njima 46 posto nimalo ne odobrava), a 71 posto misli da je u 80. godini "prestar da bude uspješan predsjednik".

Joe Biden najviše gubi podršku među mladima i tek 41 posto mladih od 18 do 29 godina kaže da će sigurno ili vjerovatno glasati za njega, a za Trumpa će glasati 40 posto mladih iz iste skupine.

Bidenov izborni štab je odmah požurio umanjiti važnost ovih rezultata.

"Previđanja godinu dana unaprijed lako se mogu preokrenuti godinu dana poslije", rekao je glasnogovornik kampanje Biden-Harris u 2024. Kevin Munoz.