17. maj- Dan rijeke Une

.
Svake godine, 17. maja obilježava se Dan rijeke Une. Rijeka Una je simbol Unsko sanskog kantona i dio je velikog prirodnog blaga i nasljeđa Bosne i Hercegovine

Bogat i sadržajan program obilježavanja Dana rijeke Une u organizaciji “Unskih smaragda” i JP “Nacionalni park Una” počeo je u subotu, 14. maja i trajeće do 21. maja. Dječija olimpijada, bicikilijada, ekološka akademija, samo su neki od programskih sadržaja, a svi imaju isti cilj, poslati jasne poruke o važnosti očuvanja rijeke Une i svih drugih rijeka i prirodnih bogatstava naše zemlje. Direktor “Nacionalnog parka Una” Amarildo Mulić.

Mulić ističe da je Una danas mjesto bogatog turističkog prometa i održavanja međunarodne sportsko-turističke manifestacije „Una regata“ koja će ove godine održavati od 27. do 30. jula. Mulić kaže da je “Nacionalni park Una” kroz svoj razvoj postao generator ekonomskog razvoja ovog dijela Bosne i Hercegovine, a posebno razvoja turističko-ugostiteljskog sektora. Iz godine u godinu privlači sve više ljubitelja prirode i njenih ljepota, a to potvrđuju brojke zabilježenih posjeta, naglasio je Mulić.“Nacionalni park Una” pored širokih zona namijenjenih turizmu i rekreaciji ima i strogo zaštićene zone među kojima se ističu vodopadi, bukovi, sedrene barijere u Martin-Brodu i na Štrbačkom buku.