52 kamere na 12 raskrsnica trebale bi jamčiti sigurnost na ulicama Bihaća

kamere
U Bihaću se bliži završetak projekta pod nazivom “Bihać – siguran grad”, koji je finansirala Vlada Federacije BiH. Cilj ovog projekta je poboljšanje sigurnosti na ulicama grada, a realizacija se odvija kroz postavljanje kamera za videonadzor na glavnim i najprometnijim raskrsnicama.

 

U sklopu projekta, na 12 raskrsnica postavljeno je ukupno 52 kamere, a od polovine augusta deset raskrsnica je već pokriveno. Preostale dvije raskrsnice, kod Bedema i u Đačkoj ulici, očekuje se da će biti završene u narednih 10-15 dana.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Božidar Živko (DF), izjavio je da će uskoro biti u funkciji i kontrolna soba. Pored nadzora za poboljšanje sigurnosti, kamere imaju mogućnost snimanja saobraćajnih prekršaja. Trenutno određeni dio kamera snima registracije vozila, a softver će biti nadograđen kako bi se mogli evidentirati i prolasci kroz crveno svjetlo, brzina, te vozači bez sigurnosnih pojaseva.

Ideja o postavljanju kamera za videonadzor dobila je podršku građana Bihaća, a nadležni ističu da ovakvi projekti predstavljaju budućnost. Plan je da se slični projekti realiziraju i u drugim gradovima Unsko-sanskog kantona kako bi se poboljšala sigurnost na prometnicama u cijeloj regiji.