Abdić o pokušajima izbacivanja SDA iz vlasti: Nadam se da će razum nadvladati testosteron

Novoizabrani zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Hamdija Abdić kazao je kako je ideju o koaliciji bez SDA proizvela mladalačka energija pojedinaca.

Zastupnici iz reda SDA napustili su konstituirajuću sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zbog izbora Elvira Karajbića za predsjedavajućeg. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je mogućnost podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti održane sjednice. 

Abdić je rekao kako ne zna čemu je trebala služiti ova predstava u vezi s imenovanjem Elvira Karajbića te da se išlo u izbor predsjedavajućeg "na mišiće" i uprkos Poslovniku o radu i to znajući da je ovo samo privremeno rješenje dok se ne formira većina.

"Pri tome, pokazalo se šta je to ta principijelnost koju toliko ističu u svakoj izjavi. U toj nekoj ad hoc većini ima, naprimjer, SDP i PDA iako SDP ne želi praviti vlast s PDA u Tuzlanskom kantonu. Dakle, nije ovo nikakva strateška saradnja, već kratkoročni besmisleni potez. Ja ne vidim nikakvog drugog cilja ovih stranaka osim da se dokazuju pred SDA. Ako imaju neki kompleks, parlament nije mjesto za njegovo rješavanje. Sve mi ovo liči na situaciju u Unsko-sanskom kantonu gdje je skupština u tehničkom mandatu smijenila Vladu USK na svojoj oproštajnoj sjednici samo da pokažu da mogu. Niko ne bi smio da se na ovakav način poigrava s institucijama ove zemlje", rekao je Abdić.

Na pitanje da li je počelo prikupljanje potpisa za podnošenje zahtjeva Ustavnom sudu FBiH, Abdić je odgovorio da će o daljnjim koracima odlučiti stranka.

Milorad Dodik i Dragan Čović dogovorili su da će SNSD dobiti mjesto u Vladi Federacije BiH ukoliko HDZ bude dio vladajuće većine. Abdića smo pitali strahuje li od ovakvog scenarija i kako će se SDA postaviti ukoliko se Dodika pokuša uvući u Federalnu vladu.

"A ko je Milorad Dodik da mi od njega strahujemo? U Vladi FBiH niko nema pravo veta, tako da i da HDZ za ministra predloži Dodika lično, on ne bi mogao uraditi ništa posebno štetno. Dodik je problem kad je riječ o državnoj politici, NATO putu, pitanju zastave i na tom nivou će SDA, ali i ostale probosanske stranke morati da nađu odgovore na izazove koji se pred nas stavljaju", kazao je Abdić.
 

Prva sjednica je loš početak


Mandat od 2014. do 2018. godine obilježio je slab rad Parlamenta FBiH. Sjednice federalnog organa zakonodavne vlasti rijetko su održavane. Abdić je rekao kako su zastupnici SDA u Federalni parlament došli da rade, a ne da se bave prikupljanjem jeftinih političkih poena. 

"U prošlom sazivu bilo je puno priče, puno populističkih inicijativa koje ništa nisu donosile građanima. To se mora promijeniti. Ova prva sjednica je loš početak, no nadam se da će se moje kolege iz drugih stranaka vremenom ipak malo uozbiljiti", kazao je Abdić.

Federacija BiH će i u ovom mandatu morati nastaviti reforme. Novoizabranog zastupnika pitali smo i koji su ključni zakoni, odnosno na kojim ključnim reformama buduća vlast mora raditi u naredne četiri godine. 

"SDA će ići putem koji je već zacrtala u posljednjem mandatu. Mi smo prije nekoliko dana predstavili naš program i plan rada za naredne četiri godine gdje su tačno nabrojani zakoni i projekti koje planiramo realizovati. Kada je riječ o mojim ličnim ciljevima, ja ću u Federalnom parlamentu predstavljati prije svega Bihać i Unsko-sanski kanton. SDA i naši ljudi u Sarajevu su u prošlom mandatu radili na tome da Krajišnicima bude bolje i zadatak nas federalnih zastupnika je sada da nastavimo ovim putem. Ima puno toga da se uradi u oblasti cestogradnje. Treba nam brza cesta od Bihaća do Velike Kladuše pa bolja putna komunikacija između Bihaća i Bosanske Krupe, Ključa i Sanskog Mosta. Imamo velike potencijale u oblasti turizma i treba više ulagati u njegov razvoj. Treba nam kompletna infrastruktura na prostoru Nacionalnog parka Una. Treba u Nacionalni park dovesti struju. Drugi moj prioritet su borci. Borci će uvijek imati moj glas i to bez obzira na stavove mojih kolega iz kluba. Naravno, trebamo napraviti razliku između onog što je realno, a što nerealno, ali ja sam uvijek bio na strani boraca i moju ruku će uvijek dobiti oni, a ne stranka. I konačno, država, država i još jednom država. SDA će se na svim nivoima, kao i uvijek, zalagati za jaku Bosnu i Hercegovinu, multietničku državu, za stvaranje boljeg ambijenta za sve građane bez obzira na razlike među nama. Mi zastupnici u Federalnom parlamentu treba da damo svoj doprinos. Sve reforme, svaki zakon koji nas približava Evropskoj uniji jača našu zemlju i obesmišljava sav trud njenih neprijatelja", rekao je Abdić.
 

Problem migranata ne rješava se u USK


Lijevo orijentisane i narodnjačke političke stranke uspjele su formirati u Unsko-sanskom kantonu vlasti bez SDA. Abdić poručuje kako je SDA pobijedila u Unsko-sanskom kantonu, iako je opozicija imala velike apetite. 

"Koliko ih je frustrirao poraz vidi se po tome da su odmah nakon izbora odlučili da formiraju većinu s odlazećim zastupnicima kojih više nema u novom sazivu. 
Najavljivali su neke velike promjene, a jedino što su promijenili su upravni odbori javnih ustanova i pokoji nepodobni direktor. Novoj vladi je trebalo samo 40 dana da plate u javnom sektoru opet počnu kasniti i da sindikati izađu na ulice. Da ne govorim o javnom favoriziranju Cazina i potpunom ignorisanju ostalih gradova i općina. Ovo nije politika za koju su u oktobru glasali građani Unsko-sanskog kantona", rekao je Abdić.

Neizbježno je bilo i pitanje o migrantima u Unsko-sanskom kantonu s obzirom na to da vlada ističe kako je problem migranata riješen. Abdić smatra da se problem migranata ne rješava u Unsko-sanskom kantonu. 

"Mi možemo samo kratkoročno sanirati posljedice. Bitno je da su se međunarodne organizacije konačno probudile i organizovale smještaj za ove ljude. To i jeste bio njihov posao. Ne znam koliko je stvarno smanjen priliv ovih ljudi, osim što se zbog loših vremenskih uslova generalno manje kreću prema BiH. Moram reći da je tužno gledati kako ih MUP iskrcava iz autobusa u Ključu pa kasnije oni nastavljaju pješke do Bihaća. Kad sam se poslije sjednice Parlamenta vraćao iz Sarajeva vidio sam grupe koje se kreću prema Bihaću po snijegu i mrazu, među njima ima i djece. Dakle, daleko od toga da je zaustavljen njihov dolazak. On je samo usporen i to krajnje nehumano. Brine i kako su pojedinci iz vladajućih stranaka odlučili da iskoriste migrante da izazivaju kod Krajišnika animozitet prema Sarajevu. Nema kakvih besmislica nismo čuli ovih nekoliko mjeseci. Da nam Sarajevo organizovano šalje migrante, da je voz Sarajevo - Bihać pokrenut da bi prevozio migrante. Prvo su govorili kako nema voza za Bihać i nikad neće biti, sad im taj voz ne valja i traže da se ukine. I niko više ne razmišlja o benefitima uvođenja željezničkog saobraćaja. Strašno je da su zarad tih političkih poena, tih 200 miliona KM kantonalnog budžeta, pojedinci spremni da udare na jedinstvo države. Ovom retorikom oni me podsjećaju na početak 90-ih godina. Ja lično od 1995. redovno dolazim u Sarajevo i kao Krajišnik nikad nisam osjetio nijedan ružan pogled, niti sam čuo ijednu lošu riječ. Naprotiv, Sarajlije nas poštuju. Isto tako ja poštujem Sarajlije, volim Sarajevo i ovdje se osjećam dobrodošlim. I znam da pravi Krajišnici ne stoje iza nekih poruka koje se u posljednje vrijeme upućuju prema našem glavnom gradu. Mi smo se borili za jedinstvenu i cjelovitu BiH i od takve države nikad nećemo odustati", kazao je Abdić.
 

Formirati stabilne i funkcionalne vlasti

SBB se pokazao kao jedan od najvećih zagovornika koalicija bez SDA. Na drugoj strani SBB i dalje zajedno sa SDA ima ministre u Vladi FBiH, Vijeću ministara BiH, ali i kantonalnim vladama. Pored toga, SBB je zajedno sa SDA u koaliciji na nivou općina. 

"Ne mislim da je ovo priča jedne ili više stranaka. Ideju o koaliciji bez SDA je proizvela mladalačka energija pojedinaca, što se vidi pogotovo u Sarajevu. Da budem jasan, normalno je da se slabi udružuju protiv jačeg. Nije normalno da se udružuju različiti svjetovi. SDP, DF i Naša stranka imaju slične stavove i prirodno je da prave zajednički blok. Ali šta oni imaju zajedničko sa A-SDA, PDA i Narodom i pravdom? Oni to zovu programskom koalicijom. Ja ovdje vidim samo želju da se dočepaju vlasti po svaku cijenu. Možda SDA ne treba ni da sprečava ovakav rasplet. Politički, ove koalicije 'svi protiv SDA' su prema mom mišljenju, smrtna presuda za sve koji u njima učestvuju i to će se vrlo brzo pokazati. Sigurno već na lokalnim izborima za dvije godine. Ipak, kao što sam već rekao, ja se nadam da će se moje kolege uozbiljiti, da će razum nadvladati testosteron i da će se na svim nivoima formirati stabilna i funkcionalna većina", zaključio je Abdić.