Alarmantno: Izračunato koliko su naše maske naštetile okolišu

.
Procjenjuje se da je ove godine zbog pandemije koronavirusa u okeanima 1,56 milijardi zaštitnih maski, što ostavlja teške posljedice na morsku floru i faunu, piše u izvještaju nevladinog udruženja za zaštitu mora sa sjedištem u Hong Kongu.

U izvjetaju organizacije Oceani Azije (OceansAsia) piše da je zbog nepropisno odbačenih maski morski svijet onečišćen s dodatnih 4.680 do 6.240 tona plastike, prenosi portal Hongkongfp.com.  

Pandemija je znatno povećala upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu, dok su ekološki prihvatljive politike ugrožene i unazađene.

“Veća briga o ličnoj higijeni i češća kupovina hrane za ponijeti rezultirali su povećanom upotrebom plastike, naročito plastične ambalaže”, rekao je Gary Stokes, direktor operativnog odjela OceansAsia. 

Dodaje da je “u međuvremenu odgođen ili zasad odbačen niz mjera čija je svrha smanjiti potrošnju plastike, poput zabrane jednokratnih plastičnih vrećica”. U izvještaju se ističe da je za razgradnju zaštitnih maski potrebno čak 450 godina, a za to vrijeme mikroplastika može znatno naškoditi morskom svijetu i ekosustavima. 

“Od posljedica onečišćenja plastikom svake godine smrtno strada oko 100.000 morskih sisavaca i kornjača, više od milion ptica, čak i velik broj riba, beskralježnjaka i ostalih životinja”, rekao je Stokes iz organizacije OceansAsia.

Proces negativno utječe na ribarstvo i na turističku industriju, a globalnu privredu će to da košta oko 13 milijarda američkih dolara godišnje.

U izvjetaju se predlaže češća upotreba zaštitnih maski za višekratnu upotrebu te se vlade pozivaju da ubrzaju razvoj alternativnih tipova maski i da educiraju i informiraju javnost o pravilnom odlaganju otpada. 

“Ključno je da se angažiramo na što manjem korištenju plastike za jednokratnu upotrebu i u tome svi moramo ravnopravno sudjelovati”, smatra Teale Phelps Bondaroff, direktor odjela za istraživanja organizacije OceansAsia.