Američki demokrati žele deblokadu ministarstva finansija

Tramp je više puta navodio da je njegova definicija zida fleksibilna, međutim diplomati su jasno naveli da zid smatraju nemoralnim i neefikasnim.

Nensi Pelosi (Nancy), predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD, rekla je da demokrati planiraju usvajanje pojedinačnih akata kojima bi se nastavio rad blokiranih ministarstava.

Pelosi je rekla da će se početi od ministarstva finansija da bi se osiguralo da Amerikanci dobiju novac od povraćaja poreza.

U intervjuu koji će NBC emitirati danas vršilac dužnosti šefa kabineta predsjednika SAD Mik Malvejni (Mick Mulvaney) je rekao da je predsjednik spreman na dogovor.

Prema njegovim riječima, predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) spreman je da odustane od betonskog zida na granici s Meksikom i pristane na zid od čelika ili drugih materijala.

Tramp je više puta navodio da je njegova definicija zida fleksibilna, međutim, demokrati su jasno naveli da zid smatraju nemoralnim i neefikasnim i da žele druge vidove osiguravanja granice čije finansiranje bi bilo obuhvaćeno već predviđenim sredstvima.

Američka vlada se već danima nalazi u blokadi zbog neslaganja oko zida, čije finansiranje je zahtjev predsjednika Trampa. Trenutno nema naznaka da je dogovor dvije strane blizu.