Amerikanci piju sve manje mlijeka, najveći proizvođač proglasio bankrot

NAJVEĆI američki proizvođač mlijeka, Dean Foods, proglasio je bankrot.

Tvrtka koja je opstala 94 godine posljednjih godina se borila na tržištu budući da Amerikanci piju sve manje kravljeg mlijeka. 

Posebno teška bila je 2019. godina. U njoj je, naime, prodaja tvrtke pala za sedam posto u prvoj polovici godine, dok je profit pao za 14 posto. 

Dionice Dean Foodsa su ove godine izgubile 80 posto vrijednosti. 

Tvrtka koja je proizvodila neke od najprepoznatljivijih američkih proizvoda

Radi se o tvrtki koja je proizvodila neke od najprepoznatljivijih mliječnih proizvoda u SAD-u, a za svoj bankrot krivi ubrzano opadanje korištenja kravljeg mlijeka. 

Tvrtka je toliko u dugu da nije bila u stanju isplaćivati mirovine svim svojim bivšim radnicima. 

Stoga su danas prijavili bankrot kako bi reorganizirali svoja dugovanja i pomogli isfinancirati mirovine bivših zaposlenika. Pokušat će i prodati kompaniju. 

Od svojih postojećih financijera prikupili su 850 milijuna dolara kako bi tvrtka nastavila poslovanje. 

Kravlje mlijeko se u SAD-u konzumira sve manje

CNN javlja kako se kravlje mlijeko, bez kojeg se nekada nije mogao zamisliti klasični američki hladnjak, koristi sve manje. 

Korisnici traže opcije s manje šećera ili pak alternative bazirane na biljkama. 

Globalno tržište za alternative mlijeku će ove godine prema procjenama zaraditi više od 18 milijardi dolara, što je porast od 3,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, javlja Euromonitor.

To je ipak i dalje samo djelić tržišta tradicionalnog mlijeka, koje će na globalnoj razini zaraditi 120 milijardi dolara. 

Porast tržišta za mlijeko od zobi

CNN dodaje kako prodaja kravljeg mlijeka opada posljednje četiri godine. Prodaja je za posljednja 52 tjedna, zaključno sa 6. listopadom, bila na oko 12 milijardi. To je pak pad u odnosu na 15 milijardi ostvarenih tijekom istog razdoblja 2015. godine. 

Pritom, dodaje CNN, pada prodaja kravljeg mlijeka svih postotaka masnoće.

Nasuprot tome, prodaja mlijeka od zobi je porasla za 633 posto, na 53 milijarde dolara. 

Ipak, CNN dodaje kako je za Dean Foodsu veliki problem bio i to što im je ugovor otkazao najveći kupac, Walmart, koji je razvio svoj brend mlijeka.