Amerikanci u 2018. godini uhapsili 158.851 migranta

Dužnosnici američke Službe za migracije i carinu - ICE objavili su kako su u 2018. godini uhapsili najveći broj nezakonitih migranata unutar Sjedinjenih Američkih Država nego bilo koje druge godine od 2014. godine.

ICE-ova služba za uklanjanje nezakonitih migracija je u 2018. godini uhapsila 158.851 migranta, što je 11 posto više nego 2017. godine, prema podacima ove agencije.

ICE-ova hapšenja migranata bez kriminalne prošlosti, ali koji su nezakonito u zemlji, porasla je za jednu trećinu u poređenju sa 2017. godinom te broji 20.464 migranta.

Slična hapšenja čine 13 posto svih ICE-ovih prošle godine, u poređenju sa 11 posto iz 2016. godine.

Ostali uhapšeni migranti bili su ili osuđeni kriminalci ili su imali "osude u toku" kada su ih uhapsili, prema podacima ICE-a.

Osuđeni 66 posto svih hapšenja

Međutim, druga kategorija može uključivati ljude koji su bili hapšeni, ali još nisu ili nikada neće biti osuđeni za kriminal.

Osuđeni migranti činili su 66 posto svih hapšenja prošle godine, dok je onih "u toku osude" bilo 21 posto.

Pod predsjednikom Donaldom Trumpom, službenici carine i migracija proširili su hapšenja, zadržavanja i deportacije ljudi koji su nezakonito u SAD-u, uključujući i one bez kriminalnih osuda ili bez kriminalne prošlosti ili onih koji su duboko ukorijenjeni u svoje zajednice.

Najčešće optužnice ili osude uhićenih od ICE-a, prema njihovim podacima, vožnja su pod utjecajem "opasne droge", "saobraćajni prekršaj" i "migracija", od kojih su prekršaji ulazak u zemlju nezakonito, nezakoniti ulazak više od jednog puta, lažne tvrdnje oko državljanstva ili "krijumčarenje stranaca".