Amila Gadžun, majka djevojčice Džene: I danas se pitamo je li moglo biti drugačije

F

Foto: Facebook

Zamislite da sjedite kući, a znate da se u Kantonalnom sudu nastavlja ročište zbog smrti vašeg djeteta. Vašeg!

Na jučerašnjem ročištu u Kantonalom sudu u Sarajevu prikazan je snimak operacije djevojčice. Njena majka Amila Gadžun nije prisustvovala, ali je u razgovoru za "Dnevni avaz" kazala kako je to jedan od najtežih momenata za porodicu.

- Posebno nas je potreslo jučerašnje ročište jer, kako kažu, bio je pušten videosnimak operacije. Ne mogu ni zamisliti da pogledam tu scenu i svoje dijete kako gubi život - započela je Amila Gadžun razgovor za "Dnevni avaz".

"Je li Džena mogla da se spasi"

Predmet „Džena Gadžun“ osim što traje mjesecima, više puta je prekidan, te su ročišta samim tim i odgađana.

- Za svo ovo suđenje koliko traje naslušali smo se svega i svačega. Svaki put poslije svakog svjedočenja ostanemo potreseni, zapitamo se je li mogla Džena da se spasi, jesu li mogli biti stručniji i brži - ističe Amila.

Od samog početka suđenja u javnosti su isplivali šokantni detalji, a onaj koji je najviše zgrozio javnost jeste da je djevojčica u srčanom zastoju bila duže od 30 minuta, te da nije bila spojena na EKG aparat. Amila Gadžun prokomentirala je i tu činjenicu.

- Što se tiče EKG aparata, mi se ne razumijemo puno u medicinu i medicinsku opremu, ali kroz svjedočenje saznali smo da nije bila spojena na aparat. Zapitamo se čija je greška, čiji je dio posla bio da Dženu skopča na aparat - kazala je Amila.

Vjeruje u pravdu

Istaknula je da, bez obzira na sve, očekuje da će pravda biti zadovoljena.

- Mi se nadamo, ako Bog da, da će sud biti na kraju pravedan i da će pravda doći. I da više nikada ni jedno dijete ne bude operisano u uslovima i nepravilnostima kao što je Džena. Na tome moraju da rade i ne smiju da dozvole oni koji su zaduženi, kao što je Ministarstvo zdravstva, ljekarske komore i drugi - zaključila je Amila Gadžun.

Podsjećamo, hladnog 8. novembra 2021. godine dvoipogodišnja Džena je krenula na "rutinsku" operaciju očnog kapka kako bi se zauvijek riješila zdravstvenog problema kojeg je imala i odrasla u prekrasnu djevojku.

Majka Amila je s punim povjerenjem predala doktorima svoju djevojčicu, ne znajući da je to posljednji put da će je vidjeti.

Podsjećamo, optuženi u ovom predmetu su troje ljekara, Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, šest dana nakon operacije očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se nikad nije probudila.