Izbori privukli pažnju stranih medija: Potreba za promjenama

Izborna kampanja "bila obojena retorikom podjele i optužbama o neregularnostima"

Opći izbori u BiH privukli su pažnju stranih zapadnih medija, koji analiziraju aktuelnu situaciju u zemlji i naglašavaju potrebu za promjenama. 

AP i "'The Washington Post" pišu o izbornoj kampanji koja je "bila obojena retorikom podjele i optužbama o neregularnostima". 

Strane agencije navode da je tokom kampanje u BiH prijavljeno i nekoliko incidenata, ali da oni nisu ugrozili izborni proces.

BBC ocjenjuje da je predizbornu kampanju obilježilo to što su etnički lideri koristili retoriku podjele te podsjeća na građanski rat u BiH tokom devedesetih godina prošlog stoljeća.  

U svojoj analizi BBC piše o političkom stanju u BiH, za koje navodi da je zasnovano na politici etničkih lidera koji koriste strah da bi podijelili narod te da bi vladali i profitirali i ističe da ni na ovim izborima situacija nije drugačija.  

Novinar Gaj de Louni naglašava visoku stopu nezaposlenosti u BiH, kao i to da je "očajnički potrebno svježe razmišljanje lidera", ali i da zemlja ostaje razdvojena duž etničkih linija.  

BBC se u osvrće i na temu nezaposlenosti u BiH, gdje, kako navodi, "skoro polovina mladih ljudi ne može da se zaposli". 

Britanski mediji navodi da je prosječna plaća u BiH oko 400 eura i dodaje da je u posljednjih pet godina, usljed nezaposlenosti, zemlju napustilo oko pet posto stanovništva.  

AFP piše o kompleksnom političkom sistemu, koji naziva "relikvijom rata", u kojem je poginulo 100.000 osoba, milioni njih su raseljeni, dok su oštećene ekonomija i infrastruktura u zemlji. 

"France 24" u svom izvještaju navodi da su narodi u BiH "frustrirani korupcijom, koja je zbližila određeni broj stanovnika ove zemlje"

Francuska agencija spominje proteste u okviru kampanje "Pravda za Davida" u Banjoj Luci, kao i to da je Transparency International ukazao da je "korupcija ozbiljan problem na svim nivoima vlasti u BiH".