Australija razmatra da li da se pridruži američkoj koaliciji protiv Irana

Američki državni sekretar Mike Pompeo službeno je u nedjelju od Australije zatražio da pomogne Sjedinjenim Američkim Državama u suprotstavljanju Iranu u pogledu pomorske sigurnosti, no Canberra je odgovorila samo da će to "ozbiljno razmotriti", prenosi dpa.

"Nadamo se da će Australija biti naš partner kada je riječ o nekim od najvažnijih vanjskopolitičkih izazova našeg vremena kao što su napori da se stabilizira Siriju, oslobođenje Afganistana od terora i suprotstavljanje neisprovociranim napadima Islamske Republike Irana na međunarodni pomorski promet u Hormuškom moreuzu", rekao je Pompeo novinarima u Sydneyju.

Australska ministrica odbrane Linda Reynolds rekla je da će se bilo kakva odluka temeljiti na australskim suverenim interesima te da još nikakva odluka nije donesena, prenosi Hina.

"Zahtjev koji je izrazio SAD jako je ozbiljan i zato ga sada jako ozbiljno razmatramo. Nikakva odluka nije donesena", istaknula je.

Obje strane izrazile su također zabrinutost zbog jačanja kineskog vojnog utjecaja u Južnom kineskom moru, no Australija je izrazila oprez kada je riječ o intenziviranju sukoba.

Raspoređivanje oružja

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je uz to da će SAD konsultirati saveznike u Evropi i Azijsko-pacifičkoj regiji u vezi raspoređivanja novog konvencionalnog oružja nakon što je raskinut Sporazum o eliminaciji nuklearnog naoružanja kratkog i srednjeg dometa s Rusijom (INF).

Australska ministrica vanjskih poslova Marise Payne izbjegla je odgovoriti na pitanje hoće li Australija primiti takvo oružje, kazavši da je Kina ključni australski partner.

SAD ima problema s formiranjem međunarodne koalicije u Zaljevu koja bi štitila trgovačke brodove u Hormuškom moreuzu jer se saveznici boje da ih se ne uvuče u sukob s Iranom.

SAD je taj prijedlog iznio u junu, nakon napada na više brodova u Zaljevu što je Washington pripisao Iranu koji to negira.

Zamisao je da svaka zemlja osigura vojnu pratnju za brodove uz podršku američke vojske, koja bi osiguravala zračni nadzor tog područja i zapovijedala operacijom.

Evropljani su ponudu odbili, protiveći se američkoj politici "maksimalnog pritiska" na Iran jer žele sačuvati nuklearni sporazum sklopljen s Teheranom 2015. godine. 

Budućnost koalicije

Pompeo je, međutim, uvjeren da će koalicija biti formirana.

"Ne treba vjerovati onome što prenose mediji. Vodi se puno razgovora, sa svim zemljama, kao što je Australija. Svi taj zahtjev shvaćaju jako ozbiljno", rekao je. "Uvjeren sam da ćemo imati svjetsku koaliciju", kazao je, prenosi u nedjelju France Presse.

Američki ministar odbrane Esper priznao je da su odgovori saveznika "raznoliki" i obećao nove informacije "u danima koji dolaze".

"Cilj ostaje isti, bilo da to bude operacija pod američkim zapovjedništvom ili da je vodi neko drugi, neko evropsko partnerstvo", rekao je, natuknuvši da bi Washington mogao odustati od ideje da zapovijeda operacijom. "Oba načina imaju isti cilj: jedinstvo napora kako bi se osigurala sloboda plovidbe."

Francuska, Njemačka i Velika Britanija žele, naime, "koordinirati" svoje snage i "dijeliti informacije" u Zaljevu kako bi ojačale pomorsku sigurnost, ali bez slanja dodatnih vojnih snaga, rekla je francuska ministrica odbrane Florence Parly.

Stanje u Zaljevu

Istodobno, iranski general u nedjelju je ocijenio da se rizik izbijanja sukoba u Zaljevu smanjio. No ubrzo nakon toga objavljena je vijest da je Iran zaplijenio još jedan strani tanker.

Prošli mjesec Iran je zaplijenio britanski tanker u Hormuškom moreuzu jer je navodno prekršio pomorske propise, a nedugo zatim iranske snage zaustavile su drugi brod koji su pustili da otplovi nakon upozorenja.

"Na prvi pogled, može se činiti da se situacija u Perzijskom zaljevu kreće prema vojnom sukobu, ali ako se bolje pogleda, vidimo da je vjerojatnost takvog sukoba sve manja", rekao je general Ahmad Reza Purdastan, prenosi AFP.

"Sve zemlje koje imaju interese u regiji ne žele ni u kojem slučaju novu krizu na Bliskom istoku", istaknuo je, kako prenosi iranska agencija Mehr.