Austrija: Cijene nekretnina nastavile rasti i u 2020. godini

Austrija

 

Stanovanje u Austriji poskupjelo je i u 2020. godini. Naime, cijene nekretnina, ali i najamnina nastavile su kontinuirano rasti. Gospodarska komora Austrije objavila je novi index cijena nekretnina prema kojem je jasno da su cijene nekretnina porasle u gotovo svakom segmentu. Rasle su cijene kuća u nizu (u prosjeku 3,7 posto), cijene rabljenih stanova (4,6 posto), a cijene građevinskih zemljišta porasle su za čak 7,5 posto u odnosu na 2019. godinu.

Cijene najamnina također su porasle. Na državnom prosjeku za oko 1,7 posto, a u Beču za čak šest posto. “Unatoč mnogim proročanstvima o propasti, industrija nekretnina bila je veliki i snažni podupiratelj gospodarstva i dala je značajan doprinos bruto domaćem proizvodu”, rekao je povjerenik za nekretnine i imovinu u Austrijskoj gospodarskoj komori (WKÖ) Georg Edlauer koji je naglasio i da je austrijsko tržište nekretnina vrlo stabilno, piše austrijski list Kronen Zeitung.

Broj transakcija nekretninama porastao je na godišnjoj razini za više od tri posto, na oko 120.000. Ono što je uočljivo je činjenica da su posebno rasle cijene zemljišta, pogotovo u svim većim gradovima. Najskuplje cijene zemljišta su u Innsbrucku, a slijede Salzburg i Graz.

Za unajmljene stanove koji su novi i koji ne podliježu gornjim granicama stanarine prema Zakonu o stanarstvu (MRG), u 2020. godini trebalo je platiti u prosjeku oko 8,50 eura neto po četvornom metru.

Foto: energepic.com / Pexels.com