Austrija provodi istragu protiv 21 osobe povezane s teroristom iz Beča

.
Tokom istrage je otkriveno da je atentator održavao veze s islamistima u Njemačkoj i Švicarskoj

 

Austrijski istražni organi provode istragu nad 21 osobom zbog moguće povezanosti s nedavnim terorističkim napadom u Beču, objavljeno je jučer, no istražitelji i dalje polaze od toga da je atentator napad izvršio sam.

 

- Mi polazimo od toga da Kujtim Fejzulai nije imao direktnih supočinitelja u napadu, nego je djelovao sam. Koliko je osoba imalo uvida u njegove planove, to mora tek pokazati istraga - naveli su iz istražne grupe "2. novembar".

 

Čelnik austrijske istrage kazao je da se protiv 21 mogućeg saradnika bečkog atentatora trenutno vodi istraga koja treba pokazati jesu li i u kojoj mjeri bili upućeni u njegove planove o napadu tokom kojeg je 2. novembra, u ubilačkom pohodu u središtu Beča, ubio četvero građana i ranio njih preko 20.

 

Tokom istrage je otkriveno da je atentator održavao veze s islamistima u Njemačkoj i Švicarskoj te da je početkom ljeta u Slovačkoj pokušavao nabaviti streljivo za automatsko oružje.

 

Počinitelj napada (20), rođeni Bečanin albanskog etničkog porijekla koji je imao i državljanstvo Sjeverne Makedonije, prije desetak dana napao je u središtu Beča ljude na ulicama, naoružan automatskom puškom, pištoljem i mačetom.