Austriji iz Europske unije 3,5 milijarde eura pomoći

kurz
Gotovo godinu dana nakon odluke EU-a za programe svladavanja korona krize, Komisija EU-a odobrila je austrijski plan. Austrija će tako dobiti 3,5 milijardi eura bespovratnih sredstava za projekte koji su usmjereni na širenje željeznice i širokopojasne mreže, kao i na eko-investicije. Očekuje se da će isplata započeti već u srpnju.

Tijekom posjeta Austriji, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen naglasila je da je austrijski plan ispunio sve kriterije za potporu. “Plan je ambiciozan i ima potencijala te će pomoći da Austrija iz krize izađe jača.“, ističe predsjednica Komisije. Naglašeno je kako je Austrija krizu prošla “relativno dobro”, te da su se mjere pomoći aktivirale brzo i odlučno, čime je spriječen najgori scenarij.

Inače, program Unije težak 800 milijardi eura usmjerit će se na projekte digitalizacije, klimu te za zaštitu okoliša.

Zajedno sa saveznim kancelarom Sebastianom Kurzom (ÖVP) Von der Leyen posjetila je Institut za kvantnu optiku i kvantne informacije Austrijske akademije znanosti (ÖAW). Predsjednica Europske komisije bila je “impresionirana” što je Austrija svjetski lider na polju kvantne komunikacije.

Savezni je kancelar naglasio da novac iz Bruxellesa ni na koji način ne doživljava kao dar, jer je Austrija veliki uplatitelj u Uniju, ali “ove će subvencije ojačati Austriju i učiniti je otpornijom”.

Podsjetimo, Austrija je tražila od EU-a kroz svoje programe 4,5 milijarde eura, ali je istaknuto zadovoljstvo i dobivenim manjim iznosom.