Azem Vlasi: Dodika i Inzka treba krivično goniti na sudovima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je prošle sedmice gostujući u emisiji "Ćirilica" na srbijanskoj Happy TV iznio niz uvreda na račun bošnjačkog naroda.

Tom prilikom je ponovo negirao genocid u Srebrenici, te poručio da je od toga napravljen mit.

- "Bošnjaci su sebe proglasili Bošnjacima tek 1993. godine, dotle su bili muslimani. Taj narod, a nema naroda bez mita i identifikacije, nema ni svoj jezik, ni svoje pismo, ni istoriju. Neko je pokušao da od toga napravi mit koji bi okupljao taj narod. Kao što Srbi imaju kosovski mit, tako je i ovdje trebalo da se napravi mit koji treba da ojača identitet Bošnjaka", rekao je, između ostalog, Dodik.

Svoj komentar za Vijesti.ba je dao politički analitičar Azem Vlasi.

- Nemam uvida u to da li je iko reagovao i kako na skandalozno istupanje Milorada Dodika nedavno na Happy TV u Beogradu. Poslije takvog izliva mržnje protiv Bošnjaka koje naziva izmišljenim narodom bez identiteta, bez jezika, kulture,  istorije i tradicije, a Bosnu naziva izmišljenom državom koja je, po njemu  zapravo Srbija, poslije takvog negiranja počinjenih zločina i promoviranja fašističkih ideja, njemu je mjesto pred sudom i to po odredbama Krivičnog zakona za širenje nacionalne i vjerske mržnje, promoviranje fašističkih ideja i zloupotrebe službene dužnosti za djelovanje protiv svoje države, kaže Vlasi i dodaje:

- Bošnjacima se u principu divim na trpeljivosti, ali taj Dodik, ako se i poslije ovoga smije pojavti u Sarajevu, onda sa njihvim ponosom nešto nije u redu. Zamislite da se poslije takve izjave o bosanskim Srbima Šefik Džaferović iliŽeljko Komšić pojavi u Banja  Luci. 

Vlasi je ogorčen i ponašanjem visokog predstavnika Valentina Inzka.

- A za Valentina Inzka treba poslati zahtjev austrijskim sudbenim vlastima da ga krivično gone za saučešnistvo, poslšto ne koristi svoja ovlašćenja da preduzme mjere protiv njega zbog takvog krivično djela, kaže Vlasi.