Bakir Izetbegović: Napad na bošnjačke povratnike su posljedica Dodikove retorike

.
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović posjetio je danas Foču gdje se sastao sa članovima Povjereništva SDA Foča, Regionalnog odbora SDA Gornje Podrinje i predstavnicima bošnjačkih povratnika.

 

Razgovarano je o statusu povratnika u Foču, ali i druge dijelove entiteta RS, s fokusom na učestale napade kojima su izloženi povratnici. Konstatovano je da su fizički napadi, prijetnje i pritisci na bošnjačke povratnike direktna posljedica huškačke retorike predsjednika entiteta RS Milorada Dodika, te politike rukovodstva manjeg bh. entiteta, kao i izostanka adekvatne reakcije policije i pravosudnih institucija.

Moguće rješenje koje može doprinijeti popravljanju sigurnosti i statusa povratnika je potreba poštivanja ustavnih odredbi koje nalažu proporcionalnu zastupljenost naroda u entitetskim institucijama, istaknuto je tokom susreta u Foči.

Također, Izetbegović je naglasio da će SDA i dalje insistirati da se iz budžeta Federacije BiH nastave osiguravati sredstva za održivi povratak i ekonomsku podršku povratnicima, kao i da se povećavaju u skladu sa rastom federalnog budžeta, saopćeno je iz ove stranke.

Izetbegović je posjetio i Goražde gdje je razgovarao sa rukovodstvom SDA u ovom kantonu.