Bašagić: Veliki broj boračkih zahtjeva možemo ispuniti uz minimum političke volje

Predsjednik Odbora za boračko-invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Esad Bašagić kazao je kako se nada da će današnja sjednica prekinuti impas u radu Parlamenta kada je riječ o problemima boračke populacije

Odbor za boračko-invalidska pitanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i Zastupnički dom Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici razmatrat će Informaciju o aktivnostima Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata na poboljšanju položaja boračkih kategorija.

"Veliki broj boračkih zahtjeva mi možemo ispuniti vrlo brzo uz minimum političke volje. Sve stranke složile su se da borci trebaju rješavati svoje pobleme u institucijama, sada je na nama da pokažemo da institucije znaju i žele riješiti te probleme", rekao nam je Bašagić.

On podsjeća da je Zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja već prošao javnu raspravu i upućen je u parlamentarnu proceduru u formi prijedloga. 

"Dalje, u proceduri će se ubrzo naći Zakon o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica koji garantuje petnaest osnovnih prava iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite", kazao je Bašagić.

On dodaje da obaveza zastupnika jeste da osiguraju što skorije donošenje oba zakona. Smatra da o tome postoji široki konsenzus, zbog čega očekuje da danas neće trošiti vrijeme na nepotrebno politikanstvo, već da će rasprava biti konstruktivna.

"Resorni ministar će danas iznijeti detaljne podatke o, između ostalog, izdvajanjima za borce. Kao što je već ranije rečeno, Vlada Federacije je osigurala redovnu isplatu svih boračkih naknada, što ukupno na godišnjem nivou iznosi blizu 570 miliona KM. Osim toga, prošle godine potpisan je Sporazum Vlade Federacije i predstavnika boračkih udruženja o dostignutom nivou sredstava u Budžetu Federacije. Zahvaljujući njemu ovaj iznos neće biti smanjivan, već će slobodna sredstva biti preusmjerena najugroženijim pripadnicima boračke populacije. Prošle godine radilo se o dodatnih 7 miliona KM, ove godine će to biti još 9 miliona", rekao je Bašagić.

Zaključio je da u informaciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata ima i podatka o programima zapošljavanja, samozapošljavanja, podršci boračkim zadrugama i tako dalje. 

"Nemojmo zaboraviti da ima više načina da se poboljša položaj boraca. Ne trebaju nam populistička i neodrživa rješenja, već isključivo sistemska i cjelovita", kazao je Bašagić.